Klasická Hamburská kýta s houskovým knedlíkem – poctivý recept české kuchyně

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 150 minut
Jan, 13. 06. 2025

Hamburská kýta patří mezi ikonická jídla české kuchyně. Její šťavnaté maso, bohatá zeleninová omáčka a nadýchaný domácí houskový knedlík tvoří dokonalý nedělní oběd, který připomene vůně dětství a rodinné tabule. Připravte si tento tradiční pokrm krok za krokem podle ověřeného receptu a potěšte celou rodinu.

Pro 4 porce

Ingredience

Na Hamburskou kýtu:

Na houskový knedlík:

Postup přípravy

  • Špikování masa: Kýtu osolte, opepřete a prošpikujte střídavě slaninou, mrkví, okurkou a párkem. Maso svažte provázkem.
  • Opékání: Na rozehřátém tuku maso ze všech stran opečte dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
  • Základ: Na výpeku osmahněte špek, přidejte nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Restujte dozlatova.
  • Dušení: Vraťte maso do hrnce, přidejte koření a zalijte vývarem. Přikryjte a duste 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  • Omáčka: Maso vyjměte a z výpeku odstraňte koření. Zeleninu rozmixujte, vraťte do hrnce, přidejte hořčici, citronovou šťávu a smetanu. Dochutěte, podle potřeby zahustěte. Zjemněte máslem a už nevařte, jen prohřejte.
  • Kvásek: Ve 100 ml mléka rozpusťte cukr a droždí. Nechte vzejít.
  • Těsto: Do mísy dejte mouku, sůl, kostičky rohlíku, přidejte kvásek, zbytek mléka a vejce. Vypracujte hladké těsto a nechte 45–60 minut kynout.
  • Vaření: Z vykynutého těsta vytvořte 2–3 knedlíky. Vařte ve vroucí osolené vodě 18–20 minut, v polovině otočte. Po uvaření propíchejte a nakrájejte nití.

Celková doba přípravy

2,5–3 hodiny (včetně dušení a kynutí)

Počet porcí

4 až 6 porcí

Závěr receptu

Hamburská kýta s houskovým knedlíkem je tradiční české jídlo, které si zaslouží čestné místo na svátečním stole. Důkladně připravené šťavnaté maso, jemně nakyslá krémová omáčka a nadýchané domácí knedlíky tvoří harmonii chutí, které potěší i náročné strávníky. Pokud hledáte recept, který opravdu stojí za to, právě jste ho našli.