Kefírové šišky – dokonalé na sladko i na slano recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 15 minut
Jan, 27. 10. 2025

Tento recept na kefírové šišky patří mezi nejjednodušší a nejvděčnější. Připravíte je doslova za pár minut a chutnají skvěle jak naslano se sýrem nebo šunkou, tak i nasladko s marmeládou, cukrem či medem. Díky kefíru (nebo zakysané smetaně) jsou šišky nadýchané, měkké a dlouho zůstávají čerstvé.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse rozšlehejte vejce s kefírem nebo smetanou. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Nemělo by být příliš tuhé – ideálně tak, aby se dalo rozválet. Pokud je těsto řidší, můžete ho nabírat lžící a házet po částech do oleje.
  • Tvarování a smažení: Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše a nakrájejte na menší čtverečky. Smažte v dobře rozehřátém oleji, ale ne v příliš horkém – jinak se šišky spálí zvenku a uvnitř zůstanou syrové. Naopak studený olej by způsobil, že se napijí tuku. Smažte dozlatova z obou stran.
  • Podávání: Kefírové šišky můžete podávat: na slano – například se sýrem, šunkou nebo česnekovým dipem, na sladko – s džemem, medem nebo posypané moučkovým cukrem.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 30 minut

  • Aktivní příprava: 15 minut

  • Počet porcí: cca 20 kusů

Závěr

Kefírové šišky jsou dokonalou volbou, když chcete připravit něco rychlého, měkkého a univerzálního. Výborně chutnají hned po usmažení, ale i studené. Jsou skvělým doplňkem k polévkám, zeleninovým salátům i jako sladká svačinka. Pokud si je jednou připravíte, zařadíte je do svého rodinného repertoáru natrvalo.