Kefírové langoše – nadýchané těsto, které vydrží v lednici několik dní recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 7 porcí
  • 30 minut
Jan, 25. 09. 2025

Langoše patří mezi oblíbené pochoutky, které se skvěle hodí jako rychlá večeře nebo víkendová dobrota. Tento recept na kefírové langoše má jednu velkou výhodu – připravené těsto vydrží v lednici několik dní, a tak si můžete langoše připravovat postupně, kdykoliv na ně dostanete chuť. Díky kefíru je těsto nadýchané a langoše jsou jemné, vláčné a chutnají skvěle i druhý den.

Pro 7 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Sušené droždí rozmíchejte ve vlažném mléce s cukrem a nechte chvíli stát, dokud nezačne pěnit.
  • Těsto: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, kefír, připravené droždí a olej. Postupně přilévejte vlažnou vodu (jen tolik, kolik těsto potřebuje) a vypracujte hladké, elastické těsto.
  • Kynutí: Těsto nechte na teplém místě vykynout. Poté ho rozdělte na menší bochánky, uložte je na plech nebo do nádoby a dejte do lednice. Pamatujte, že těsto i tam dále kyne, proto je vhodné mít dostatečně velkou nádobu.
  • Příprava langošů: Podle potřeby vyndejte z lednice jednotlivé bochánky a nechte je při pokojové teplotě odpočívat 10–15 minut. Poté těsto roztáhněte rukama do tvaru langoše.
  • Smažení: Langoše smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
  • Podávání: Podávejte s oblíbenými ingrediencemi – česnekem, sýrem, zakysanou smetanou nebo domácí pomazánkou.

Čas přípravy a počet porcí

  • Aktivní čas přípravy: přibližně 30 minut

  • Celkový čas včetně kynutí: asi 2 hodiny

  • Počet porcí: 12–14 langošů (podle velikosti)

Závěr

Domácí kefírové langoše jsou nadýchané, jemné a díky kefíru mají jedinečnou chuť i strukturu. Velkou výhodou je, že těsto vydrží v lednici několik dní, takže nemusíte smažit vše najednou. Stačí kdykoliv vyndat bochánek a během pár minut máte čerstvý a voňavý langoš na stole. Tento recept se hodí jak pro rychlé pohoštění, tak i jako pohodlná možnost, jak mít připravené těsto stále po ruce.