Kaštanové jazýčky: Retro sladkost, která se rozplývá na jazyku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 10. 11. 2025

Kaštanové jazýčky jsou návratem k tradiční domácí cukrářské klasice. Spojují jemnou chuť kaštanového pyré, másla, piškotů a ořechů s čokoládovou polevou. Tento dezert je jednoduchý, nepečený a přitom slavnostní. Dokonale se hodí jako malá sladká jednohubka ke kávě i na slavnostní stůl.

Pro 12 porcí

Ingredience

Poleva:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Do mísy vložte mleté piškoty, ořechy, kaštanové pyré, změklé máslo a rum. Zpracujte rukama do jednolité hmoty.
  • Hmotu vytvarujte do podlouhlého válečku, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.
  • Ztuhlý váleček nakrájejte na plátky asi 1 cm silné.
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s olejem tak, aby byla řidší, ale držela na plátcích.
  • Kaštanové jazýčky namáčejte v čokoládě, ukládejte na mřížku a nechte v lednici ztuhnout.
  • Podávejte ozdobené vyšlehanou smetanou.

Celková doba přípravy

Aktivní příprava: 15 minut

Chlazení + tuhnutí: 60 minut

Celkem: cca 1 hodina 15 minut

Počet porcí

25–30 kusů

Závěr

Kaštanové jazýčky jsou malá poctivá domácí cukrářská klasika, která nikdy nezklame. Připravíte je bez pečení, s minimem práce, a přesto chutnají výjimečně a slavnostně. Pokud hledáte rychlý, efektní a chuťově výrazný dezert, tento recept bude patřit mezi vaše oblíbené.