Karpatský dort: nadýchaná legenda s jemným krémem a typickým vzhledem "hor" recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 25 minut
Jan, 07. 05. 2025

Pro 10 porcí

Ingredience

Na odpalované těsto:

Na krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do hrnce nalijte vodu, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Vmíchejte najednou mouku a energicky míchejte, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn. Nechte lehce zchladnout a postupně zapracujte vejce.
  • Pečení korpusů Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na dvě části, rozetřete je na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte každý plát 20–25 minut dozlatova. Během pečení troubu neotvírejte!
  • Krém Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařte hustý pudink. Nechte vychladnout. Máslo ušlehejte s moučkovým cukrem a postupně do něj zašlehejte vychladlý pudink.
  • Sestavení dortu Na první plát těsta rozetřete všechen krém a zakryjte druhým plátem. Lehce přitlačte a dejte do lednice alespoň na 1 hodinu.
  • Servírování Před podáváním posypte dort moučkovým cukrem a krájejte ostrým nožem.

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 50 minut
Chlazení: 60 minut
Celkem: cca 2 hodiny
Počet porcí: 10–12

Závěr

Karpatský dort je dokonalou volbou pro slavnostní i nedělní stůl. Nadýchané odpalované těsto s bohatým vanilkovým krémem tvoří kombinaci, která potěší každého milovníka sladkých dezertů. Nejtěžší na receptu? Vydržet, než se dort vychladí a bude připraven k podávání!