Kakaový koláč podle prababičky – recept plný vzpomínek

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 60 minut
Jan, 21. 07. 2025

Tento jednoduchý kakaový koláč s marhuľovým džemem se peče v naší rodině již po generace. Díky šťavnaté náplni z meruněk a jemnému kakaovému těstu vždy připomene vůni prababiččiny kuchyně a potěší malé i velké.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse utřete vejce s krystalovým cukrem do světlé pěny. Přidejte změklé máslo a šlehejte dohromady. Vmíchejte polovinu mléka a kakaový prášek, aby vznikla hladká kakaová hmota bez hrudek. Postupně přilévejte zbytek mléka a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Pečení Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Těsto vylejte na plech vyložený pečicím papírem a uhlaďte povrch. Pečte 30 minut, dopečenost ověřte špejlí – po zapíchnutí by měla vyjít suchá.
  • Plnění a dokončení Upečený korpus nechte vychladnout a potom jej podélně rozkrojte na dvě poloviny. Spodní část potřete silnou vrstvou marhuľového džemu a přiklopte druhou. Povrch posypte moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 10 min

  • Pečení: 30 min

  • Chlazení a plnění: 20 min

  • Celkem: cca 1 h**

Počet porcí

12–14 kousků 

Závěr

Tento kakaový koláč podle prababičky vás okouzlí svou jednoduchostí i dokonalou chutí. Nadýchané těsto spojené s jemně nasládlým meruňkovým džemem vytvoří moučník, na který budete rádi vzpomínat. Vyzkoušejte ho při rodinné oslavě nebo jen tak k odpolední kávě.