Jogurtový dortík lehký jako obláček: jen 5 ingrediencí a výsledek vás nadchne recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 10 minut
Jan, 06. 10. 2025

Pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni, tento jogurtový dortík je pro vás ideální volbou. Je neuvěřitelně lehký, vláčný a připravený z pouhých pěti běžných surovin. Hodí se ke kávě, jako odpolední dezert nebo lehká sladká tečka po obědě.

 

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava: Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu máslem nebo vyložte pečicím papírem.
  • Těsto: V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte jogurt a promíchejte dohladka.
  • Suché ingredience: Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji zapracujte do směsi. Míchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
  • Pečení: Těsto vlijte do připravené formy a pečte 25–30 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Pro jistotu proveďte test špejlí – po vytažení by měla zůstat suchá.
  • Dokončení: Dortík nechte zcela vychladnout. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým ovocem, oříšky či šlehačkou.

Celková doba přípravy

Příprava: 10 minut

Pečení: 30 minut

Celkem: 40 minut

Počet porcí

Přibližně 8 porcí

Tipy na obměnu

  • Pro voňavější variantu přidejte lžičku vanilkového cukru nebo nastrouhanou citronovou kůru.

  • Do těsta můžete zamíchat kousky ovoce (jahody, meruňky, borůvky) nebo čokoládu.

  • Pro extra jemnost použijte řecký jogurt – dodá dortíku hedvábnou strukturu.

Závěr

Jogurtový dortík lehký jako obláček je důkazem, že i z mála surovin může vzniknout dezert, který chutná jako z cukrárny. Je rychlý, jednoduchý a díky své lehké textuře ideální i po sytém obědě. Vyzkoušejte ho jednou a stane se stálicí ve vaší kuchyni – nejen pro svou chuť, ale i pro bleskovou přípravu.