Jogurtové těsto ze sáčku: V ledničce mám vždy alespoň jeden balíček, stačí ho jen vyndat a hned máte výbornou pizzu, buchty či koláče! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 45 minut
Tomáš, 18. 12. 2024

Toto jogurtové těsto je skvělým pomocníkem pro každého, kdo rád peče. Využijete ho na pizzu, slané pochoutky, ale i sladké koláče či domácí housky. Je jednoduché na přípravu, vydrží několik dní v lednici a dá se i zmrazit.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do misky nalijte vlažné mléko a smíchejte ho s cukrem a droždím. Nechte vzejít kvásek (trvá to přibližně 10 minut).
  • Příprava těsta: K hotovému kvásku přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jogurt a vejce. Pomocí šlehače s nástavci na těsto (nebo rukama) zpracujte suroviny do hladkého a pružného těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Naopak pokud je řídké, přisypte mouku.
  • Odležení těsta: Pokud chcete těsto použít ihned, nechte ho odpočívat přibližně 15–20 minut. Poté s ním můžete pracovat. Pokud těsto chcete uložit na později, dejte ho do sáčku, vytlačte vzduch, zavažte a vložte do většího sáčku (pro případ, že těsto během kynutí naroste).
  • Skladování: V lednici těsto vydrží až 3–4 dny. Pokud ho nevyužijete do této doby, lze ho zamrazit – ani mražení nezmění jeho kvalitu.

Tip na závěr: Jogurtové těsto je skvělou volbou pro ty, kdo hledají univerzální základ. Vyzkoušejte ho na pizzu, sladké buchty nebo třeba domácí rohlíky. Nezapomeňte těsto vždy dobře uzavřít, pokud ho skladujete, aby vám vydrželo čerstvé. Dobrou chuť!