Jemný jablečný koláč s kefírem a čokoládovou polevou – dokonalý moučník ke kávě i na oslavu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 90 minut
Jan, 07. 04. 2025

Voňavý, jemný a na jazyku se rozplývající – přesně takový je tento domácí jablečný koláč s kefírem a čokoládovou polevou. Kombinace nasládlých jablek, rozinek, ořechů a kakaové polevy vytváří neodolatelný dezert, který potěší malé i velké mlsouny. Recept je jednoduchý, ale výsledek vás mile překvapí. Navíc ho můžete podávat i jako slavnostní moučník.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Připravíme těsto: Máslo nakrájíme na kostičky a smícháme s prosátou moukou. Promneme rukama, až vznikne drobenka. V míse smícháme kefír, sodu, vanilin a žloutky. Tekutou směs přidáme k moučné drobence a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 40 minut do lednice.
  • Náplň z jablek: Jablka nastrouháme nahrubo, přidáme cukr, rozinky, ořechy, skořici, citronovou šťávu a kůru. Promícháme a necháme chvíli stát, aby se chutě propojily.
  • Těsto rozdělíme na 3 části. Každou část rozválíme mezi dvěma papíry na pečení na velikost plechu. První plát přeneseme na plech, stáhneme horní papír a uhladíme.
  • Vrstvení: Na první plát těsta naneseme polovinu jablečné náplně. Přikryjeme druhým plátem, opět navrstvíme zbytek náplně a zakryjeme třetím plátem těsta. Okraje jemně přitlačíme.
  • Pečení: Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 minut dozlatova.
  • Čokoládová poleva: V kastrůlku smícháme kakao, cukr a mléko. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne. Poté přidáme máslo, promícháme a necháme trochu zchladnout.
  • Dokončení: Polevu nalijeme na ještě teplý koláč a rovnoměrně rozetřeme. Necháme úplně vychladnout a následně krájíme na porce.

⏱ Celková doba přípravy: 90 minut

🍰 Počet porcí: 12 kousků

📏 Velikost plechu: klasický obdélníkový (cca 30×40 cm)

Závěr receptu

Tento jablečný koláč s kefírem a čokoládovou polevou si zamilujete nejen pro jeho vláčnost a chuť, ale i pro jeho jednoduchou přípravu. Hodí se ke kávě, na oslavy i jako sladká snídaně. Pokud hledáte osvědčený moučník, který vždy potěší, pak jste ho právě našli. A bonus? Voní celý dům!