Jemné vánoční koláčky recept

Ingredience

  • 20 dkg solamylu
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 20 dkg hladké mouky
  • 20 dkg tuku (HERA)
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Nastrouhaná citronová kůra
  • Marmeláda na lepení
16x
00:45
Snadné

Postup přípravy

  1. Promícháme sypké přísady.
  2. Přidáme žloutek, máslo a smetanu.
  3. Rukama vypracujeme jednotné těsto, které zabalíme do fólie a necháme 24 hodin v chladničce.
  4. Potom těsto vyválíme a na posypané desce vykrajujeme tvary.
  5. Dobu pečení si třeba uhlídat, protože každá trouba peče jinak. Důležité je, aby byl povrch světlounký.
  6. Lepíme a opalujeme v čokoládě, ořechu, kokosu, nebo jen posypeme práškovým cukrem.
  7. Pokud chcete, aby vám ořechy na pečivu drželi, potřete povrch šťávou z kompotu a obalte. Já jsem druhou stranu obalila v čokoládě.

Poznámka

Řeknu vám, vyzkoušela nesmírně mnoho receptů na linecké pečivo a k tomuto se vrátím pokaždé. Koláčky jsou jemnější než z klasického lineckého – trik je v tom, že kromě mouky se do těsta přidává i solamyl, pudinkový prášek a zakysaná smetana. Zkuste toto vylepšení, opravdu to stojí za to. 

Videonávod: