Jemné ořechové koláčky s čokoládou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 35 porcí
  • 50 minut
Jan, 05. 12. 2025

Pokud hledáte vánoční cukroví, které spojuje křehké máslové těsto, nadýchaný ořechový sníh a čokoládovou tečku, tyhle ořechové koláčky budou trefou do černého. Patří mezi tradiční sváteční recepty, ale příprava je překvapivě jednoduchá a výsledek vždy perfektní. Každé sousto nabídne jemnost, kontrast chutí a poctivou domácí vůni.

Pro 35 porcí

Ingredience

Těsto:

Ořechová náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Připravíme těsto V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do krémové konzistence. Vmícháme žloutky a poté prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme měkké, hladké těsto a dáme jej odpočinout do lednice na 15–20 minut.
  • Ušleháme ořechový sníh Bílky vyšleháme se špetkou kyseliny citronové do pevného sněhu. Postupně přisypáváme cukr a vanilkový cukr, až vznikne hladký, lesklý a velmi pevný sníh.
  • Tvarujeme koláčky Těsto rozdělíme na malé kousky a vytvarujeme mini košíčky nebo placičky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každého koláčku zatlačíme půlku vlašského ořechu. Navrch nastříkáme sněhovou čepičku pomocí sáčku s špičkou.
  • Pečeme Koláčky vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 20 minut, dokud sníh jemně nezezlátne.
  • Dokončení čokoládou Necháme koláčky zcela vychladnout. Poté je namočíme nebo pokapeme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout.

Rychlé informace

Počet porcí: cca 35–40 kusů

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 20 minut

Celkový čas: cca 50 minut

Tipy pro nejlepší výsledek

  • Dávejte pozor, aby se sníh během pečení nevysušil – nízká teplota je správná volba.

  • Můžete přidat do sněhu trochu mletých ořechů pro ještě silnější chuť.

  • Čokoládu volte alespoň 50–60 % kakaa – dodá koláčkům luxusnější tón.

  • Koláčky skladujte v chladu, ideálně v uzavřené dóze, aby zůstaly křehké.