Jemné kynuté koláče z máslového těsta: Tvaroh, mák, meruňky a drobenka recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 9 porcí
  • 105 minut
Jan, 05. 09. 2025

Nadýchané, voňavé a s bohatou náplní. Tyhle koláče staví na měkčím těstě s máslem a žloutky, díky kterému jsou po upečení vláčné a jemné. Do důlků dejte tvaroh, mák, marmeládu i kousek meruňky a navrch drobenku. Po vytažení z trouby je potřete máslem s kapkou rumu – získají krásný lesk i vůni.

Pro 9 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Maková náplň:

Ovoce a marmeláda:

Drobenka:

Na potření po upečení:

Postup přípravy

  • Kvásek: Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci cukru a 1 lžičku mouky. Nechte 10–15 minut vzejít.
  • Těsto: Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, citronovou kůru, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Míchejte, poté tenkým proudem přilijte rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte hladké, měkčí těsto (ručně 8–10 minut, robot 5–6 minut). Přikryjte a nechte 40 minut kynout.
  • Dělení a dokynutí: Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 6 dílů a každý na 3 menší – celkem cca 18 kousků. Vytvořte bochánky, přeneste na plech s pečicím papírem a nechte 20 minut dokynout.
  • Důlky a náplně: Dnem skleničky vytlačte uprostřed každého bochánku důlek. Plňte lžičkou tvarohové náplně, makové náplně, přidejte malý kousek meruňky, do některých důlků dejte rybízovou či švestkovou marmeládu. Posypejte drobenkou.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 18–22 minut dozlatova (podle velikosti).
  • Dokončení: Ještě horké koláče potřete rozpuštěným máslem s rumem. Nechte vychladnout na mřížce.

Celková doba přípravy: 1 hodina 45–55 minut 

Počet kusů: cca 18 koláčů

Tipy pro jistý výsledek

  • Těsto je záměrně měkčí – nepodsypávejte zbytečně moukou, ať zůstanou koláče nadýchané.

  • Makovou náplň nechte před plněním vychladnout, tvaroh nepřeřeďujte.

  • U šťavnatého ovoce kousky osušte, případně důlek lehce poprašte strouhankou.

Závěr

Jemné kynuté koláče jsou poctivou klasikou, která se vždy vyplatí. Měkčí těsto, důkladné kynutí a štědré náplně z nich dělají nadýchaný a vláčný moučník pro nedělní kávu i rodinné oslavy. Recept je variabilní – pracuje s tvarohem, mákem, marmeládou i sezónním ovocem – a díky jednoduchému postupu se snadno zařadí mezi vaše rodinné stálice.