Jednoduché domácí housky – levný recept pro začátečníky

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 47 minut
Jan, 26. 05. 2025

Domácí housky jsou skvělou volbou, pokud chcete svěží pečivo bez chemie a zbytečných přísad. S tímto receptem zvládne uplést housky opravdu každý – stačí vám jen pár surovin, robot s hnětacím hákem a trochu trpělivosti při kynutí.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do mísy robotu dejte vlažnou vodu, rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte 5 minut aktivovat. Pak přisypte mouku, sůl a olej. Hněťte hákem 5–7 minut, až vznikne hladké a nelepivé těsto.
  • Tvarování housky Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, rozdělte na 10 stejných dílů. Každý díl rozdělte na tři válečky a zapleťte z nich housky.
  • Dokynutí Položte housky na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout na teplém místě.
  • Pečení Troubu předehřejte na 230 °C. Housky rychle potřete vodou (pomůže vytvořit křupavou kůrku) a pečte 12 minut, dokud nedostanou zlatavý nádech.
  • Chlazení Upečené housky přendejte na mřížku a nechte 10 minut vychladnout, aby střídka zůstala nadýchaná.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava těsta a tvarování: 15 min

  • Dokynutí: 20 min

  • Pečení: 12 min

  • Celkem: cca 47 min

  • Počet porcí: 10 housků

    Závěr

    Tyto domácí housky vás okouzlí svou jednoduchostí i chutí. Jsou ideální k snídani, svačině i jako příloha k polévce. Díky základním surovinám si je můžete připravit kdykoli – bez složitého pečení a drahých ingrediencí. Vyzkoušejte tento recept a užijte si svěží, voňavé pečivo přímo z vaší trouby!

Domácí turecký chléb Pide

pečivo
105 minut
0
(0)
22. 05. 2025 Jan