Jednoduché a rychlé slané šneky z kynutého těsta – měkké, voňavé a nadýchané recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 25 minut
Jan, 27. 10. 2025

Tyto slané šneky z kynutého těsta jsou dokonalým receptem pro každou příležitost – ať už jako pohoštění pro návštěvu, rychlá večeře nebo piknikový snack. Díky jemnému bramborovému pyré a máslové náplni jsou neuvěřitelně vláčné a chutné.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Do mísy nalijte teplé mléko, vodu, přidejte droždí a cukr. Dobře promíchejte a nechte 10 minut odstát, aby se droždí aktivovalo. Přidejte olej a bílek, zamíchejte. Postupně přisypávejte mouku se solí a vypracujte měkké, pružné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu na teplém místě.
  • Náplň: Uvařené brambory rozmačkejte na jemné pyré. Přidejte máslo, mléko, sůl a nakonec nasekanou petrželku. Směs důkladně promíchejte, aby byla hladká.
  • Tvarování šneků: Nakynuté těsto rozdělte na tři části. Každou rozválejte na obdélník, potřete bramborovou směsí a zaviňte jako roládu. Nakrájejte na plátky silné asi 3–4 cm a naskládejte je na plech s pečicím papírem.
  • Pečení: Šneky potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 1 hodina 45 minut

  • Aktivní příprava: 25 minut

  • Počet porcí: cca 20–25 ks

Závěr

Slané šneky z kynutého těsta s bramborovou náplní jsou ideální, když chcete pohostit rodinu nebo přátele něčím jednoduchým, ale výjimečně chutným. Skvěle chutnají teplé i studené, a jejich jemné těsto se rozplývá na jazyku. Zkuste je připravit i s jinou náplní – se sýrem, šunkou nebo špenátem – a vytvořte si svou oblíbenou variantu.