Jednoduchá, rychlá a dobrá roláda se šlehačkovou náplní a ovocem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 80 minut
Jan, 10. 09. 2025

Nadýchaný piškot, lehká šlehačka a kousky ovoce tvoří klasiku, která nikdy nezklame. Těsto je hotové za pár minut, upeče se do deseti minut a po krátkém chlazení můžete krájet krásné řezy. V článku najdete i tip na proužkový vzor přímo na plátu.

Pro 6 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Na plech a dokončení:

Postup přípravy

  • Piškot Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého na nízké otáčky zašlehejte žloutky a krupicový i vanilkový cukr. V několika krocích zlehka vmíchejte prosáté mouky. Chcete proužkový dekor? Odeberte polovinu těsta do sáčku, nastříkejte šikmé pruhy na papír, do zbytku vmíchejte kakao a prostory mezi pruhy vyplňte kakaovým těstem. Bez dekoru stačí polovinu těsta obarvit kakaem a rozetřít do tenké roviny.
  • Pečení a srolování Pečte přibližně 8–10 minut do lehce zlatého okraje. Ihned po vytažení přeneste i s papírem na utěrku a z krátké strany srolujte. Nechte zcela vychladnout.
  • Šlehačková náplň Studenou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do polotuha, vsypte ztužovače a došlehejte do pevného krému. Ovoce dobře okapejte.
  • Sestavení Vychladlý plát opatrně rozviňte, stáhněte papír. Rovnoměrně rozetřete šlehačku, rozložte ovoce a pevně zarolujte zpět. Šev otočte dolů. Zabalte do fólie a dejte alespoň na 60 minut chladit.
  • Servírování Povrch poprašte moučkovým cukrem nebo dozdobte zbytkem šlehačky a čerstvým ovocem. Krájejte ostrým pilkovým nožem.

Celková doba přípravy 1 hodina 20 minut

Počet porcí 10–12 plátků

Tipy pro jistý výsledek

  • Rolujte ještě teplý plát, nezlomí se a udrží tvar

  • Nepřepečte plát, stačí světle zlatý okraj

  • Ovoce vždy dobře osušte, šlehačka pak drží a roláda neklouže

  • Pro extra čokoládovou verzi vmíchejte do náplně lžíci rozpuštěné vychladlé čokolády

Závěr

Tahle šlehačková roláda je esencí jednoduchého cukrářství. Nadýchaný piškot, pevná a lehká šlehačka a šťavnaté ovoce dávají dohromady dezert, který se hodí na každou oslavu i běžné nedělní kafé. Základ si snadno obměníte ovocem podle sezony a dekor na plátu posune vzhled o třídu výš.