Jahodové Míša řezy – lahodný dezert ke kávě i na oslavu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 35 minut
Jan, 29. 05. 2025

Tento dezert spojuje nadýchaný kakaový korpus, jemný krém z mascarpone a tvarohu a svěží vrstvu jahod obalenou želé. Jahodové Míša řezy si zamilujete pro jejich kontrast chutí a textur – ideální pro odpolední posezení s rodinou i slavnostní příležitosti.

Pro 12 porcí

Ingredience

Pro těsto:

Pro náplň:

Pro zdobení:

Postup přípravy

  • Příprava korpusu: Žloutky utřete s moučkovým cukrem do pěny, přidejte kakao a olej. Prosátou mouku s práškem do pečiva vmíchejte do vaječné směsi.
  • Vmíchání sněhu: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho promíchejte do těsta.
  • Pečení: Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem (rozměr cca 20×30 cm). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 12 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout, vyjměte ho z formy a vraťte zpět.
  • Příprava krému: Mascarpone vyšlehejte s moučkovým cukrem do hladka, přidejte tvaroh a znovu prošlehejte. Krém rovnoměrně rozetřete na kakaový korpus.
  • Chlazení: Formu s korpusem a krémem přikryjte a dejte do lednice na minimálně 2 hodiny ztuhnout.
  • Příprava a nanášení želé: Jahody omyjte, osušte a rozložte na krém. Dortové želé uvařte podle návodu v šťávě nebo vodě a nechte mírně vychladnout. Poté želé opatrně rozlijte na jahody.
  • Přes noc: Jahodové Míša řezy nechte přes noc v lednici, aby želé i krém dokonale ztuhly.
  • Porcování a servírování: Ostrým nožem nakrájejte na 12–16 porcí a servírujte vychlazené.

Časová náročnost a počet porcí

  • Aktivní příprava: 20 min

  • Pečení: 12 min

  • Chlazení před želé: 120 min

  • Chlazení přes noc: min. 8 hod

  • Celková doba: cca 9 hod

  • Počet porcí: 12–16

Závěr

Jahodové Míša řezy osloví své hosty nejen vzhledem, ale i vynikající chutí. Kombinace kakaového korpusu, jemného mascarpone-tvarohového krému a svěžích jahod s želé je zárukou úspěchu na jakékoliv oslavě. Připravte si tento dezert předem a užijte si jeho lahodné vrstvy bez stresu těsně před podáváním.