Jablkovo-skořicové croissanty bez kynutí: křehké rohlíčky lepší než z obchodu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 105 minut
Jan, 27. 08. 2025

Croissanty nemusí být složité ani časově náročné. Tenhle „nekyne“ a přesto je krásně křehký, voňavý a s jemnou jablečnou náplní. Ideální na víkendovou snídani, ke kávě i jako rychlé pohoštění pro návštěvu – stačí těsto nechat krátce odpočinout, naplnit a upéct.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Těsto: Do mísy dejte mouku, cukr, skořici a sůl. Přidejte na kousky nakrájený margarín, žloutek a mléko. Rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte a nechte 40 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  • Náplň: Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nechte pár minut stát, vymačkejte přebytečnou šťávu, promíchejte s cukrem a skořicí. Krátce prohřejte na pánvi, aby se odpařila vlhkost, a nechte vychladnout.
  • Tvarování: Těsto vyválejte na pomoučené ploše do velkého kruhu/obdélníku, rádýlkem rozkrájejte na trojúhelníky. Doprostřed každého dejte lžičku náplně, od široké strany srolujte do rohlíčku a lehce vytvarujte do půlměsíce. Klaďte na plech s pečicím papírem s menšími rozestupy.
  • Pečení: Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, do zlatava. Nechte krátce zchladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.

Počet porcí: cca 18–22 croissantů

Celková doba přípravy: cca 1 hod 45 min (příprava 35 min, odpočinek těsta 40 min, pečení 30 min)

Tipy

  • Náplň udržujte spíš hustší – croissanty se pak krásně listují a neprotečou.

  • Pro extra vůni přidejte do těsta špetku nastrouhané citronové kůry.

Závěr

Tyhle jablečno-skořicové croissanty zvládne opravdu každý. Křehké těsto, voňavá náplň a rychlá příprava bez kynutí z nich dělají skvělý domácí „pekárenský“ trhák. Podávejte ještě vlažné – chutnají fantasticky samotné i s hrnkem čaje či kávy.