Jablečný koláč z 2 jablek a 1 vejce – jednoduchý recept z běžných surovin

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 40 minut
Jan, 13. 11. 2025

Nemáte doma plnou spíž, ale přesto byste si rádi dali něco sladkého a voňavého? Tento jednoduchý jablečný koláč z 2 jablek a 1 vejce je důkazem, že i z mála surovin se dá vytvořit dokonalý dezert. Je rychlý, levný, zvládne ho i začátečník a chutná jako od babičky. Sladká vůně jablek a skořice se line celou kuchyní a po vytažení z trouby je koláč křehký, vláčný a neuvěřitelně chutný.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu: Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si menší pekáček nebo dortovou formu a vymažte ji máslem, poté lehce vysypte moukou.
  • Připravte jablka: Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Pro výraznější chuť můžete jablka promíchat s trochou skořice a cukru.
  • Smíchejte těsto: V míse rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, mléko, mouku a skořici. Vznikne hladké těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou palačinkovému.
  • Sestavení koláče: Těsto nalijte do připravené formy a na jeho povrch rovnoměrně rozložte nakrájená jablka. Lehce je zatlačte do těsta, aby se při pečení krásně spojila.
  • Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud není povrch zlatavý a při zapíchnutí špejle zůstane suchá.
  • Servírování: Po upečení nechte koláč vychladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo doplnit lžičkou zakysané smetany či kopečkem vanilkové zmrzliny.

Celková doba přípravy

40 minut (10 minut příprava + 30 minut pečení)

Počet porcí

8 porcí

Závěr

Tento rychlý jablečný koláč je ideální volbou, když máte chuť na něco sladkého a nechcete strávit dlouhé hodiny v kuchyni. Vystačíte si s několika běžnými surovinami, které má doma každý, a výsledkem bude nadýchaný, voňavý koláč, který se rozplývá na jazyku. Skvěle chutná teplý i studený a hodí se jak ke kávě, tak k čaji. Vyzkoušejte ho jednou – a určitě se stane vaším oblíbeným dezertem na všední dny.