Jablečný koláč s vanilkovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 70 minut
Jan, 26. 09. 2025

Tento jablečný koláč s vanilkovým krémem kombinuje lehké těsto, vrstvy šťavnatých jablek a domácí pudinkový krém. Je ideální pro chvíle pohody u kávy či jako sladká tečka po rodinném obědě.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na vanilkový krém:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V misce vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do pěny. Postupně přilévejte olej, vmíchejte jogurt a vanilkový extrakt. Nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a vše jemně spojte do hladkého těsta.
  • Příprava formy a jablek Vyložte dortovou formu (Ø cca 20 cm) pečicím papírem. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Těsto rozdělte tak, aby bylo možné vrstvit: těsto – jablka – těsto – jablka – těsto – jablka – poslední vrstva těsto.
  • Vanilkový krém Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem, přidejte škrob a mléko. Při střední teplotě vařte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Krém přesuňte do cukrářského sáčku a ozdobně aplikujte na povrch koláče.
  • Pečení Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 50 minut. Pokud by povrch příliš tmavl po 35 minutách, přikryjte koláč alobalem.
  • Dokončení Nechte koláč důkladně vychladnout. Před podáváním posypte práškovým cukrem.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 1 hodina 10 minut (včetně pečení)

  • Počet porcí: 10–12 kousků

Závěr

Tento jablečno-vanilkový koláč zaujme kombinací jemného těsta, šťavnatých jablek a lahodného pudinkového krému. Hodí se nejen na rodinné oslavy, ale i pro obyčejné dny, kdy chcete potěšit sebe či své blízké něčím domácím a chutným. Pokud chcete experimentovat, zkuste do pudinku přidat špetku citronové kůry nebo kousek strouhané muškátového oříšku pro zajímavější příchuť.