Jablečné tornádo – nadýchaný hrnkový koláč s bílkovou pěnou a pudinkem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 128 minut
Jan, 24. 07. 2025

Snadný hrnkový recept na jablečný koláč, který kombinuje vláčné těsto, šťavnatou skořicovou náplň a bílkovou pěnu s vanilkovým pudinkem. Díky dvěma částem těsta nastrouhaným nahoře i dole vznikne „tornádo“ chutí a textur.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Jablečná náplň:

Bílková pěna:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse promíchejte všechny suroviny na těsto a zpracujte je do pevné koule. Rozdělte na dvě části v poměru 2:1. Větší část zabalte do folie a dejte na 30 min do lednice. Menší část dejte na 10 min do mrazáku (pro snadné strouhání).
  • Dušení jablek Nastrouhejte jablka, vložte je do hrnce, zasypte cukrem se skořicí a pokapejte citronem. Dusíme 15 min, dokud nezměknou. Vmíchejte vodu se škrobem a krátce povařte, až směs zhoustne. Odstavte.
  • Předpečení spodní vrstvy Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem. Větší těsto nahrubo nastrouhejte na dno, pečte 8 min. Po upečení nasypejte strouhanku. Nechte chvíli vychladnout.
  • Sestavení koláče Na předpečenou vrstvu rovnoměrně rozprostřete dušená jablka. Připravte bílkovou pěnu: bílky vyšlehejte s cukrem do pevna, zašlehejte pudinkový prášek. Pěnu rozetřete na jablka.
  • Závěrečné pečení Na vrch nastrouhejte ztuhlou menší část těsta. Snižte teplotu trouby na 170 °C a pečte 50 min dozlatova.
  • Servírování Nechte koláč zchladnout, nakrájejte na řezy. Podávejte samostatně nebo se sklenkou mléka či šálkem kávy.

Počet porcí

12–16 kousků (pekáč cca 20 × 30 cm)

Celková doba přípravy

  • Aktivní příprava: 25 minut

  • Kynutí/chlazení těsta: 30 minut

  • Dušení jablek: 15 minut

  • Předpečení spodní vrstvy: 8 minut

  • Dokončovací pečení: 50 minut

    Celkem: cca 2 hodiny 8 minut