Jablečné řezy: rychlý a voňavý dezert se skořicí, který si zamilujete na první ochutnání recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 105 minut
Jan, 12. 11. 2025

Jablečné řezy jsou klasickým domácím dezertem, který nikdy neomrzí. Spojení křehkého těsta, jemné jablečné náplně a vůně skořice vytváří dokonale harmonický zákusek, který provoní celý dům. Tento recept je jednoduchý, rychlý a ideální pro chvíle, kdy máte chuť na něco sladkého a voňavého jako od babičky.

Pro 8 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na posypání:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte mléko, vejce, změklé máslo, skořici a cukr. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň 1 hodinu odpočívat v lednici.
  • Jablečná náplň: Nastrouhaná jablka vložte do hrnce, přidejte asi 2 lžíce vody, pudinkové prášky, cukr a vanilkový cukr. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Poté ji rozmixujte do hladka a nechte lehce vychladnout.
  • Sestavení koláče: Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou část vyválejte na obdélník o velikosti plechu (s vyšším okrajem). První plát položte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozetřete jablečnou náplň a přikryjte druhým plátem těsta.
  • Pečení: Vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte asi 30 minut, dokud není povrch koláče zlatavý.
  • Dokončení: Koláč nechte úplně vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

Celková doba přípravy

1 hodina 45 minut (včetně chlazení těsta a pečení)

Počet porcí

cca 16 řezů

Závěr

Jablečné řezy se skořicí jsou dezert, který potěší svou jednoduchostí i dokonalou chutí. Křehké těsto a voňavá náplň z jablek a vanilky tvoří ideální kombinaci pro podzimní i zimní dny. Skvěle se hodí k šálku čaje nebo kávy a nejlépe chutnají po několika hodinách, kdy se všechny chutě krásně propojí.