Jablečné lívance bez droždí: nadýchané díky sněhu z bílků recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 30 minut
Jan, 11. 09. 2025

Když do těsta nastrouháte šťavnatá jablka a místo droždí či kypřicího prášku zapracujete pevný sníh z bílků, vzniknou lívance, které voní dětstvím a jsou krásně nadýchané. Recept je jednoduchý, suroviny máte doma a výsledek je jistý.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Základ těsta Žloutky prošlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem, přilijte mléko. Postupně vmíchejte mouku se špetkami soli, až vznikne hladké, středně husté těsto.
  • Jablka Jablka nahrubo nastrouhejte, lehce vymačkejte přebytečnou šťávu a zapracujte do těsta.
  • Sníh z bílků Z bílků ušlehejte pevný sníh. Třetinou sněhu těsto „odlehčete“, zbytek už jen zlehka zapracujte stěrkou, aby se objem nesrazil.
  • Smažení Pánev lehce potřete tukem a rozpalte na střední žár. Klaďte menší lívance (asi 2 lžíce těsta na kus) a smažte 1,5–2 minuty, až se na povrchu tvoří bublinky. Otočte a dosmažte ještě 1–1,5 minuty dozlatova. Průběžně pánvičku lehce přetřete tukem.
  • Podávání Podávejte ihned – s džemem, tvarohem, jogurtem, skořicovým cukrem, medem nebo ořechy.

Celková doba přípravy: 30–35 minut (10–15 minut příprava + 15–20 minut smažení)

Počet porcí: 4 (cca 12–16 lívanců)

Poznámka: 1 hrnek = 250 ml

Tipy a jistota výsledku

  • Těsto má být hustší než na palačinky, ale stále lité. Je-li příliš řídké (šťavnatá jablka), přidejte 1–2 lžíce mouky.

  • Pro svěží chuť přidejte špetku skořice nebo trochu citronové kůry.

  • Smažte na středním ohni; příliš vysoká teplota lívance rychle zbarví, ale uvnitř je nedopeče.

  • Bezlepková verze funguje s hladkou bezlepkovou směsí stejné gramáže; případně přidejte 1 lžíci škrobu pro lepší pružnost.

Závěr

Jablečné lívance bez droždí jsou důkazem, že k nadýchanému výsledku netřeba kynutí. Stačí poctivý sníh z bílků, šťavnatá jablka a klidnější oheň. Recept si uložte jako rychlou víkendovou klasiku – obměňujte dochucení i přílohy podle chuti a sezony.