Hrnkový kakaový koláč s tvarohovou nádivkou a ovocem. recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 75 minut
Jan, 09. 09. 2025

Vláčný kakaový koláč „na hrnky“, který zvládnete bez vážení. Do těsta se lžící rozkládají kopečky tvarohové náplně a navrch přijde šťavnaté bobulové ovoce. Skvělý letní moučník, ale díky mraženému ovoci obstojí i mimo sezonu.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Ovoce a dokončení:

Postup přípravy

  • Tvarohová náplň V míse promíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, moučkový a vanilkový cukr, mouku a špetku soli do hladkého krému. Nechte stát, zatím připravte těsto.
  • Těsto Mouku prosejte s kakaem a práškem do pečiva, přimíchejte krupicový a vanilkový cukr. Přidejte olej, mléko a vejce a vyšlehejte do jednolité, spíš řidší hmoty.
  • Sestavení Plech 30 × 40 cm vyložte pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete těsto. Lžící po ploše rozložte kopečky tvarohové náplně a zasypte omytým a osušeným ovocem.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 30 minut, dokud je střed pružný a špejle zapíchnutá do části bez náplně vyjde suchá.
  • Dokončení Nechte zcela vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, případně přelijte rozpuštěnou čokoládou. Nejlepší je vychlazený z lednice.

Celková doba přípravy 1 hodina 15 minut (20 minut příprava + 30 minut pečení + min. 25 minut chladnutí)

Počet porcí 16–20 kostek (plech 30 × 40 cm)

Poznámka 1 hrnek = 250 ml

Tipy pro jistý výsledek

  • Pokud používáte mražené ovoce, nechte ho povolit a dobře okapat.

  • U velmi šťavnatého ovoce můžete povrch těsta lehce poprášit lžičkou škrobu.

  • Do tvarohu přidejte nastrouhanou citronovou kůru pro svěží tón.

Závěr

Hrnčkový kakaový koláč s tvarohem a ovocem je rychlý, spolehlivý a vděčný recept na každý den. Kakaové těsto, krémový tvaroh a kyselkavé bobule vytvoří vyváženou kombinaci chutí i textur. Díky hrnkovému poměru ingrediencí ho zvládnete i bez váhy – a s obměnou ovoce ho snadno přizpůsobíte sezoně.