Hrnkový jablečný koláč s ořechy: starý babiččin recept bez vážení

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 45 minut
Jan, 26. 08. 2025

Hrnkový jablečný koláč s vlašskými ořechy bez vážení. Rychlý recept z 200ml hrnku, vláčný a voňavý se skořicí, hotový za pár minut i bez mixéru.

Poctivý jablečný koláč „na hrnky“, přesně tak, jak ho dělávaly babičky. Žádná váha ani mixér, stačí obyčejný 200ml hrnek a pár surovin ze spíže. Vláčný korpus provoněný skořicí, křupavé ořechy a nahoře vrstva džemu nebo povidel – domácí klasika, která je hotová raz dva.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Těsto: Vejce s cukrem prošlehejte metličkou dohladka. Vmíchejte krupici, mleté ořechy, mléko a olej. Přidejte nastrouhaná jablka, poté mouku, prášek do pečiva a skořicový cukr. Nakonec zapracujte nasekané ořechy.
  • Pečení: Menší plech vymažte a vysypte (nebo vyložte pečicím papírem). Nalijte těsto, uhlaďte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, dokud špejle nezůstane suchá.
  • Dokončení: Horký koláč potřete džemem či povidly a povrch posypejte směsí mletých a nasekaných ořechů. Nechte vychladnout a krájejte na řezy.

Počet porcí: 12

Celková doba přípravy: cca 45 minut (15 min příprava + 25–30 min pečení)

Tipy:

  • Džem volte kyselejší (rybíz, višně) – krásně vyváží sladkost těsta.

  • Chcete ještě vláčnější střídku? Přidejte do těsta 2–3 lžíce jablečné šťávy.

  • Část krupice lze nahradit strouhaným kokosem pro jiný šmrnc.

Závěr

Tenhle starý hrnkový recept je důkazem, že skvělý jablečný koláč nemusí být složitý. Z pár základních surovin vykouzlíte voňavý moučník, který zmizí ze stolu jako první. Uložte si ho – je ideální na rychlé pečení o víkendu i jako sladká svačina pro celou rodinu.