Hrníčkové rohlíčky z kysané smetany s jablečnou nádivkou recept

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 125 g rozpuštěného másla
  • Citronová kůra z 1 citronu
  • 1 kostka (čerstvé) droždí
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukr krystal
  • 3 vejce
  • 200 ml zakysaná smetana

Jablečná nádivka:

  • 4-5 ks jablek,
  • cukr a skořice

Ořechová nádivka:

  • Mleté ořechy, cukr, 1-2 dl mléka
  • Nádivku můžete vyzkoušet i tvarohovou, makovou nebo povidlové

Na potření:

  • 2 žloutky + 2 lžíce mléka
14x
01:00
Snadné

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl, vajíčka, zakysanou smetanu, nastrouhanou citronovou kůru. Do vlažného mléka dáme 1 PL cukru, 2 lžíce mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a také rozpuštěné máslo.
  2. Rukou vypracujeme hladké těsto, které je lepivé, netřeba se bát, vždy ruku pomoučníme. Mícháme alespoň 10 minut, dáme na teplé místo vykynout.
  3. Zatím si připravíme náplně: jablka nastrouháme, smícháme s cukrem a skořicí. Na ořechovou zalijeme ořechy horkým mlékem, přidáme cukr. Stejně postupujeme i při makové náplni
  4. Těsto přendáme na pomoučený pracovní desku a rozdělíme na 8 bochníků. Následně rozdělíme na menší bochníky, z nichž uděláme 3-4 menší bochníky.
  5. Každý bochník rozválíme do kruhu. Tvořítkem nebo nožem provedeme zářezy ve vrchní polovině cesta. Na spodní stranu dáme nádivku. Jablka pomocí lžíce zbavíme šťávy, aby nám netekla při pečení.
  6. Srolujeme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Žloutky rozmícháme s mlékem, rozšleháme a potřeme rohlíky. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a pečeme 20-25 minut do zlatova.

Poznámka

Na měření ingrediencí použijeme hrnek o objemu 200 ml.

Vynikající recept, který rozhodně stojí za pokus. Rohlíky jsou velmi měkké a nadýchané, a pokud máte doma zbytky jablek, je to rozhodně nejlepší způsob, jak je využít.  Výborné jsou také s marmeládou, makovou a ořechovou náplní.

Videonávod: