Harlekýn na plechu s dvoubarevnou šlehačkou: nadýchaný korpus, čokoládová chuť a jistý úspěch ke kávě recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 45 minut
Jan, 02. 09. 2025

Jestli hledáte dezert, který vypadá slavnostně, ale zvládnete ho z běžných surovin, harlekýn na plechu je sázka na jistotu. Nadýchaný korpus, tmavá čokoládová šlehačka připravená den předem a k tomu světlá šlehačka – klasika, která mizí z plechu rychleji, než stihne vychladnout.

Pro 16 porcí

Ingredience

korpus:

tmavá šlehačka (připravte den předem):

světlá šlehačka a dokončení:

Postup přípravy

  • den předem – tmavá šlehačka: smetanu přiveďte těsně pod bod varu. Nasekanou čokoládu dejte do mísy, zalijte horkou smetanou, nechte 1–2 minuty stát a poté rozmíchejte dohladka. Nechte zcela vychladnout, přikryjte a uložte do lednice minimálně na 8 hodin.
  • příprava korpusu: troubu předehřejte na 180 °C (horní/dolní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem. Mouky smíchejte s práškem do pečiva a solí.
  • žloutkový základ: žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijte vlažnou vodu a olej. Směs musí být nadýchaná a hladká.
  • zapracování mouky: do žloutkové pěny vmíchejte sypkou směs. Pracujte metličkou a jen do spojení.
  • sníh z bílků: bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Gumičkou stěrky po třetinách opatrně zapracujte do těsta, aby zůstalo vzdušné.
  • pečení: těsto rozetřete na plech a pečte 20–25 minut, až špejle vyjde suchá a povrch je zlatavý. Korpus nechte na mřížce vychladnout.
  • šlehání krémů: dobře vychlazenou čokoládovou ganache z lednice vyšlehejte do pevné tmavé šlehačky. Zvlášť vyšlehejte světlou smetanu s moučkovým cukrem do pevných špiček.
  • dokončení: na vychladlý korpus nandejte a uhladťe tenkou vrstvu tmavé šlehačky, nebo střídavě nastříkejte rozetky tmavé a světlé šlehačky. Povrch posypte čokoládovými hoblinami. Nechte alespoň 30 minut zpevnit v lednici, poté krájejte.

Celková doba přípravy (včetně chlazení): cca 9 hodin

Aktivní čas: 45 minut

Pečení: 20–25 minut

Chlazení tmavé šlehačky: minimálně 8 hodin (ideálně přes noc)

Počet porcí: 16 (plech cca 30 × 40 cm)

tipy pro jistý výsledek

  • tmavá šlehačka musí být opravdu vychlazená; pokud je vlažná, nevyšlehá se.

  • při šlehání obou šlehaček hlídejte, ať je nepřešleháte – začnou se srážet.

  • korpus nepečte příliš dlouho, aby zůstal vláčný; každá trouba hřeje jinak, kontrolujte špejlí.

závěr

Harlekýn na plechu je elegantní, a přitom jednoduchý dezert, který vyhoví všem milovníkům čokolády i lehkých šlehačkových moučníků. Nadýchaný korpus a dvoubarevná šlehačka vytvářejí perfektní kontrast chutí i textur, takže se hodí jak ke kávě, tak na rodinné oslavy. Uložte si recept mezi osvědčené – stačí si den předem připravit tmavou šlehačku a máte téměř hotovo.