Grilážky od babičky – poctivý recept, který nemá konkurenci

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 45 minut
Jan, 11. 11. 2025

Tento tradiční recept na grilážky od babičky patří mezi ty, které si zaslouží čestné místo v každé domácí kuchařce. Spojení křupavých oplatek, voňavého karamelu, vlašských ořechů a másla vytváří dezert, který se rozplývá na jazyku. Připravují se bez pečení, mají dlouhou trvanlivost a chutnají stále stejně výborně – tak, jak si je pamatujeme z dětství.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava vaječné směsi: Vejce vyšlehejte s 300 g cukru do světlé pěny. Tato směs bude později tvořit základ krému.
  • Příprava karamelu: Do hlubší pánve nasypte 300 g cukru a nechte ho na mírném plameni pomalu rozpustit bez míchání. Občas pánev jen jemně protřepejte. Když cukr získá jantarovou barvu, přidejte kousek margarínu a nechte ho rozpustit. Poté přimíchejte zbytek margarínu a začněte míchat, aby se karamel spojil do hladké hmoty.
  • Spojení směsí: Do teplého karamelu postupně přilévejte vyšlehaná vejce s cukrem. Stále míchejte, dokud se směs nezačne lehce srážet a houstnout. Následně přidejte nasekané ořechy a vše promíchejte dalších 5–10 minut, dokud se suroviny krásně nespojí.
  • Tvorba vrstev: Směs nechte mírně vychladnout. Poté ji rovnoměrně rozetřete na jednu oplatku, přikryjte druhou a lehce zatlačte. Položte na rovném povrchu, překryjte pečicím papírem a zatěžkejte (např. kuchařskou knihou nebo prkénkem). Nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny.
  • Servírování: Po ztuhnutí krájejte grilážky ostrým nožem na obdélníky nebo malé čtverečky.

Celková doba přípravy

45 minut (včetně tuhnutí přibližně 2 hodiny)

Počet porcí

cca 25 kusů

Závěr

Grilážky od babičky jsou dokonalým příkladem klasického domácího cukroví, které nikdy nevyjde z módy. Karamelová chuť, křupavé ořechy a jemnost oplatky tvoří kombinaci, které se nedá odolat. Ideální jsou nejen na Vánoce, ale i jako sladká pochoutka ke kávě nebo po nedělním obědě. Uchovávejte je v uzavřené dóze – vydrží dlouho a s každým dnem jsou ještě lepší.