Goranovy kostky – makovo-jablečný koláč plný chuti a vůně recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 03. 02. 2025

Goranovy kostky jsou vynikající makovo-jablečný koláč, který skvěle spojuje sladkou chuť jablek s osvěžujícím mákem. Tento koláč je ideální pro různé příležitosti, ať už se jedná o rodinnou oslavu nebo jen příjemné odpoledne s kávou. S tímto receptem určitě ohromíte každého, kdo miluje kombinaci ovoce a máku v pečení.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Příprava jablek a těsta: Jablka oloupejte, nastrouhejte a důkladně sceďte, aby se zbavila přebytečné šťávy. Tu si odložte, bude se hodit na přípravu náplně. V misce smíchejte vajíčka, cukr, vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Přidejte nastrouhaná jablka, olej, mléko, rum (volitelně) a mouku. Směs dobře promíchejte a nakonec přidejte mletý mák (nebo karob). Těsto vylijte na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečte ve vyhřáté troubě na 175°C asi 35-40 minut.
  • Příprava náplně: Z jablečné šťávy a pudinkového prášku připravte pudink. Pokud nemáte dostatek šťávy, použijte vodu a přidejte 2-3 lžíce cukru pro sladší chuť. Pudink vařte podle návodu na obalu.
  • Dokončení koláče: Upečený korpus posypte hrubě nasekanými lískovými ořechy a zalijte připraveným pudinkem. Nechte vychladnout.
  • Příprava polevy: V hrnci zahřejte olej, vodu, máslo, práškový cukr a čokoládu na varení. Krátce roztopte, dobře promíchejte a polejte tímto polevou koláč. Nechte vychladnout a ztuhnout.

 

Doba přípravy

  • Příprava těsta: 20 minut
  • Pečení: 35-40 minut
  • Příprava náplně a polevy: 15 minut
  • Celkový čas: 1 hodina 15 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Závěr

Goranovy kostky jsou skvélé nejen na sváteční příležitosti, ale i jako sladké občerstvení pro každodenní chvíle. Kombinace jablek, máku a lahodné čokoládové polevy zaručí, že si tento koláč zamiluje každý. S tímto receptem se vám zaručeně podaří připravit vynikající pečivo, které nezůstane dlouho na talíři.