Geniální cuketová omáčka na celý rok recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 110 minut
Jan, 29. 07. 2025

Chcete mít po ruce univerzální omáčku, která dokáže pozvednout chuť masa, těstovin i zeleninových pokrmů? Tato cuketová omáčka je vyváženou kombinací cukety, rajčat, papriky, cibule a mrkve. Díky jednoduché přípravě a zavařování vám vydrží až rok a každé jídlo promění v lahodnou hostinu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Veškerou zeleninu kromě cukety rozemelte na masovém mlýnku nebo v mixéru na jemno.
  • Cuketu na kostičky Cuketu opláchněte, osušte a nakrájejte na malé kostičky (3–5 mm).
  • Vaření základní směsi V prostorné pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej, vsypte rozemletou zeleninu, přidejte sůl, cukr, celé koření a promíchejte. Přiveďte k varu.
  • Přidání cukety Když směs začne bublat, přidejte nakrájenou cuketu, zamíchejte a opět přiveďte k varu.
  • Dlouhé dušení Snižte teplotu a svařujte na mírném plameni 60 min, občas promíchejte. Po půl hodině ochutnejte a případně upravte množství soli či cukru.
  • Dokončení a zavařování Do horké omáčky vlijte ocet, dobře promíchejte a odstavte. Plňte do čistých, sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Zabalte do deky a nechte vychladnout.
  • Skladování Uchovávejte při pokojové teplotě. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do 7 dnů.

Čas přípravy a počet porcí

  • Příprava surovin: 30 min

  • Vaření omáčky: 60 min

  • Plnění a sterilizace: 20 min

  • Celkem: 110 min

  • Výsledkem: 10–12 sklenic po 500 ml

Závěr

Tato cuketová omáčka je skvělou alternativou ke klasickým kečupům a passatám. Díky vyváženému poměru zeleniny, koření, cukru a octa získáte lahodný doplněk, který osvěží těstoviny, masu i zeleninové směsi. Ať už ji používáte na pizzu, jako základ omáčky na špagety nebo přeliv k pečenému vepřovému, vždy přidá jídlu výraznou chuť léta.