Francouzský piškot – základní recept na jemný a nadýchaný korpus

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 1 porce
  • 45 minut
Jan, 03. 06. 2025

Francouzský piškot zvaný Ženoise je oblíbený základ dortů, rolád i jemných dezertů. Na rozdíl od běžných piškotových těst neobsahuje kypřicí prášek – svůj objem získává pouze důkladným šleháním vajec s cukrem. Výsledkem je lehké, elastické těsto, které se dobře krájí a skvěle drží tvar.

Pro 1 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
  • Vejce rozklepněte do nerezové mísy, přidejte cukr a špetku soli. Umístěte mísu nad vodní lázeň a šlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem do husté světlé pěny (cca 10 minut).
  • Poté sejměte z tepla a pokračujte ve šlehání mimo lázeň, dokud směs nezchladne a nezpevní.
  • Pomocí stěrky opatrně vmíchejte prosátou mouku. Pokud chcete korpus vláčnější, na závěr přidejte i rozpuštěné máslo.
  • Těsto nalijte do připravené formy a pečte 25–30 minut dozlatova. Po upečení nechte korpus zchladnout ve formě, poté vyjměte.
  • Počet porcí: 1 dortový korpus (pro formu o průměru 20–22 cm)

  • Celková doba přípravy: 45 minut

Závěr receptu:

Francouzský piškot Ženoise je perfektní volbou pro všechny, kteří chtějí vytvořit lehký a nadýchaný dortový základ bez použití prášku do pečiva. Díky své pružnosti se skvěle hodí pro vrstvené dorty i rolády. Můžete ho ochutit citronovou kůrou, kakaem nebo vanilkou podle druhu dezertu. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, stane se vaší stálicí při pečení.