Florida řezy: svěží, lehký a barevný moučník, který si zamilujete recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 60 minut
Jan, 14. 11. 2025

Florida řezy patří mezi dezerty, které v sobě spojují lehkou ovocnou svěžest, jemný vanilkový krém a nadýchaný piškotový korpus. Na pohled jsou krásně barevné a na chuť neuvěřitelně osvěžující, zejména pokud je podáváte dobře vychlazené. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalým řezy, které potěší rodinu i hosty.

Pro 20 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na ovoce:

Na želé:

Postup přípravy

  • Příprava piškotového korpusu: Oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte vodu a olej. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo s pečicím papírem) a pečte při 180 °C asi 20–25 minut. Nechte vychladnout.
  • Příprava vanilkového krému: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte klasický pudink a nechte ho zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem a po částech přidávejte vychladlý pudink. Vznikne hladký, krémový základ, který rovnoměrně natřete na vychladlý korpus.
  • Přidání ovoce: Kompotované ovoce nechte okapat a šťávu si ponechte na želé. Ovoce rozložte rovnoměrně na vrstvu krému.
  • Příprava želé: Podle návodu na obalu připravte dortové želé – ideálně z kompotové šťávy pro plnější chuť. Nechte pár minut zchladnout a poté ho pomalu nalijte na povrch dortu s ovocem. Dejte do lednice na minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc, aby želé dobře ztuhlo.

Doba přípravy

Celková doba: přibližně 1 hodina aktivní přípravy + 2 hodiny chlazení

Počet porcí

Z uvedeného množství připravíte přibližně 20 porcí.

Závěr

Florida řezy jsou dokonalou kombinací lehkosti, svěžesti a elegance. V létě osvěží, v zimě připomenou chuť slunce a tropického ovoce. Díky jemnému vanilkovému krému a zářivému ovoci se tento dezert stane ozdobou každé oslavy. Vyzkoušejte je podle tohoto receptu a přesvědčte se, že i jednoduchý moučník může chutnat jako z prvotřídní cukrárny.