Fleky s kysaným zelím a uzeným kolenem – rychlá a sytá večeře za pár korun recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 40 minut
Jan, 30. 05. 2025

Tento jednoduchý, ale chutný pokrm kombinuje široké domácí těstoviny (fleky) s jemně podušeným kysaným zelím a kousky uzeného kolene. Díky pikantnímu zelí, voňavé cibulce a výrazné chuti uzeniny se z tohoto jídla stane oblíbený rodinný večerní klasika, která zasytí i ty největší hladovce.

Pro 4 porce

Ingredience

Těstoviny a maso:

Zelí a ochucení:

Barvička:

Postup přípravy

  • Vaření fleků Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte fleky a společně s trochou kurkumy vařte podle návodu (cca 8–10 min), až jsou al dente. Sceďte a nechte stranou.
  • Příprava zelí s masem Na pánvi rozehřejte sádlo (nebo olej), přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte do zlatova. Přisypte kmín, promíchejte a krátce orestujte.
  • Dušení Přidejte kysané zelí i kostičky uzeného kolene, podlijte trochou vody a duste na mírném plameni 15–20 min, aby zelí změklo a chutě se propojily. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Dokončení pokrmu Do pánve s dušeným zelím a masem přidejte scezené fleky a vše důkladně promíchejte, aby se těstoviny obalily šťávou.
  • Servírování Podávejte ihned, ideálně se sklenicí ostrého červeného vína nebo domácím kváskovým chlebem.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 10 min

  • Vaření fleků: 10 min

  • Dušení zelí s masem: 20 min

  • Celkem: 40 min

Počet porcí

4 porce

Závěr

Fleky s kysaným zelím a kousky uzeného kolene představují ideální spojení jednoduchosti a tradiční chuti. Díky krátké přípravě a dostupným surovinám si tento sytý pokrm oblíbí celá rodina. Vyzkoušejte ho na příští rodinnou večeři a přeneste se na chvíli do kouzelného světa české domácí kuchyně.