Fazolová polévka od babičky – lahodná, sytá a poctivá klasika recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 100 minut
Jan, 12. 08. 2025

Tradiční fazolová polévka od babičky: namočené fazole, zelenina, trocha rýže a světlá zápražka. Přesné ingredience, postup krok za krokem, časy a počet porcí. Skvělá na oběd i večeři.

Fazolová polévka jako od maminky – hustá, voňavá a dokonale zahřeje. Tahle poctivá klasika stojí na předem namočených fazolích, zelenině a světlé zápražce, která polévku příjemně zjemní a zahustí. Navíc je plná bílkovin a druhý den chutná ještě lépe.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Namáčení a předvaření fazolí Fazole propláchněte a přes noc namočte do studené vody. Druhý den slijte, zalijte čistou vodou a vařte do měkka (50–60 min).
  • Základ polévky Oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky. Mrkev a cibuli nasekejte na malé kousky. Rýži propláchněte. Do širokého hrnce vlijte 3 l vody, přidejte uvařené fazole, brambory, polovinu mrkve a polovinu cibule a vsypte rýži. Vařte 20 minut do poloměkka.
  • Světlá zápražka Na pánvi rozehřejte olej, vsypte zbylou mrkev a cibuli a opečte dozlatova. Přidejte mouku a za stálého míchání 1 minutu opékejte do světla. Zápražku vlijte do polévky, dobře promíchejte, osolte a opepřete. Povařte ještě 7 minut do zjemnění a zhoustnutí.
  • Dokončení Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petrželku. Dle chuti dolaďte solí a pepřem. Podávejte horké. (Volitelně při servírování) Přidejte lžíci zakysané smetany do talíře.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 15–20 min

  • Vaření fazolí: 50–60 min

  • Vaření polévky se zápražkou: 30 min

  • Celkem (bez namáčení): cca 1 hodina 40–1 hodina 50 minut

  • Namáčení: přes noc (8–12 hodin, neaktivní čas)

Počet porcí

4 porce

Závěr

Poctivá fazolová polévka je sázka na jistotu. Z pár základních surovin vykouzlíte syté jídlo, které zahřeje a zasytí. Nebojte se obměn – rýži vyměňte za kroupy, přidejte kousek uzeného nebo podávejte se lžící smetany. Ať tak či tak, zůstane to polévka, ke které se budete rádi vracet.