Fantastické koblihy nadýchané jako balónky recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 50 minut
Jan, 22. 09. 2025

Neselhávající koblížky z kynutého těsta – jemné jako vatička, s fantastickým bílým proužkem a dokonale vláčnou střídou. Plňte domácí meruňkovou marmeládou nebo Nutellou a zmizí z mísy rychlostí blesku.

Pro 16 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Kvások v jamce Do velké mísy nasypejte obě mouky a jedlou sodu, promíchejte a uprostřed udělejte hlubokou jamku. Do ní nalijte cca 200 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a promíchejte jen v jamce. Přikryjte a nechte 20 minut vzejít.
  • Zadělání těsta Do mísy přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli a zbylé mléko. Vypracujte hladké, měkké těsto (ručně 8–10 minut nebo robotem 6–8 minut). Přikryjte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
  • Tvarování a druhé kynutí Vykynuté těsto rukama jemně roztáhněte (není nutné válet) a vykrajujte kolečka. Do středu každého ukazováčkem udělejte mělkou jamku. Nechte na pomoučené desce dokynout 60–90 minut.
  • Smažení V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej na 170–175 °C. Šišky vkládejte jamkou dolů, smažte do zlatova 1,5–2 minuty z každé strany. Pokládejte na papírové utěrky, aby odsály přebytečný olej.
  • Dokončení Ještě vlahé šišky naplňte džemem nebo Nutellou (cukrářským sáčkem přes jamku), případně poprašte moučkovým cukrem.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: cca 3 hodiny 30 minut (z toho práce 40–50 minut, kynutí 2 hodiny 30 minut)

  • Porce: cca 28–32 šišek (podle velikosti vykrajovače)

Tipy k dokonalosti

  • Bílý proužek získáte dlouhým druhým kynutím a vkládáním jamkou dolů.

  • Olej nesmí být přehřátý – šišky by zhnědly a zůstaly syrové uvnitř.

  • Těsto má být měkké; pokud lepí, jen lehce podsypte.

Závěr

Tyto nadýchané šišky z kynutého těsta jsou jistota pro každou oslavu i nedělní snídani. Díky dvoufázovému kynutí a smažení při správné teplotě dosáhnete lehké střídky, krásného bílého proužku a chuti, která připomene poctivé koblížky od babičky. Naplňte oblíbeným džemem nebo čokoládovým krémem a podávejte ještě vlažné – zmizí raz dva.