Extrémně krémový dezert s vanilkovo-žloutkovým krémem a šlehačkou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 30 minut
Jan, 15. 09. 2025

Elegantní dezert do plechu, který okouzlí na první sousto: vláčný piškot, jemný vanilkovo-žloutkový krém, nadýchaná šlehačka a na závěr hoblinky čokolády. Skvělá volba na rodinné oslavy i nedělní kávu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Piškot:

Přeliv:

Krém:

Dokončení:

Postup přípravy

  • Piškotový základ Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a po částech zašlehejte cukr, aby vznikla lesklá hmota. Stěrkou zlehka vmíchejte mouku a nakonec vodu. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C zhruba 25 minut, do zlatova. Nechte vychladnout, propíchejte párátkem a rovnoměrně pokropte mlékem s rumem.
  • Vanikovo-žloutkový krém Žloutky prošlehejte s cukrem, moukou, škrobem a 100 ml mléka do hladké směsi. Zbývající mléko přiveďte k varu, tenkým pramínkem vlijte žloutkovou směs a za stálého míchání vařte cca 5 minut do zhoustnutí. Překryjte fólií „na dotek“ a nechte zcela vychladnout. Do studeného krému zašlehejte změklý margarín (nebo máslo) dohladka. Krém rozetřete na piškot.
  • Šlehačková vrstva Připravte šlehačku dle návodu na sáčku a rovnoměrně ji naneste na krém. Povrch posypte nastrouhanou čokoládou. Dejte vychladit minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc.
  • Servírování Krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě na úhledné řezy. Podávejte vychlazené.

Celková doba přípravy: 30 minut práce + 25 minut pečení + min. 2 hodiny chlazení

Počet porcí: 12

Tipy redaktora

  • Pro výraznější vůni přidejte do krému 1 lžičku vanilkové pasty.

  • Chcete vyšší řezy? Ušlehejte z dvojité dávky bílků pevnější sníh a používejte okraje plechu jako „zarážku“, těsto poroste rovnoměrně.

  • Margarín můžete nahradit máslem – krém bude plnější a jemnější.

  • Dezert skvěle drží tvar druhý den – chutě se propojí a krájí se čistě.

Závěr

Tenhle krémový dezert je důkazem, že k luxusní chuti není potřeba složité vrstvení. Lehký piškot, hebký krém a šlehačka vytvářejí kombinaci, které neodolá žádný milovník dezertů. Připravte ho den předem – získáte perfektně vychlazený a stabilní zákusek, který zazáří na každém stole.