Dvoubarevný krémový koláč se „zebrovaným“ posypem: sladké pokušení do posledního kousku recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 60 minut
Jan, 27. 08. 2025

Dvoubarevný krémový koláč ze světlého a kakaového piškotu s vanilkovým krémem. Dezert z plechu 30 × 40 cm, jednoduchý postup, efektní vzhled i chuť.

Když se spojí světlý a kakaový piškot s hladkým vanilkovým krémem, vznikne dezert, který zmizí z plechu dřív, než stihne pořádně vychladnout. Tento dvoupatrový řez z plechu 30 × 40 cm vypadá slavnostně, ale postup je příjemně přímočarý: upečete dva pláty, připravíte rychlý krém, poskládáte a zasypete „drobenkou“ z odkrojků do efektních pruhů.

Pro 10 porcí

Ingredience

Krém:

Světlé těsto:

Kakaové těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Krém: Do hrnce dejte teplé mléko, cukr, vanilkový cukr a mouku, uvařte za míchání hustý „pudink“. Překryjte fólií (na dotyk s povrchem) a nechte zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a po částech do něj zašlehejte vychlazený pudink.
  • Světlé těsto: Z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky šlehejte s cukrem do pěny, vmíchejte mouku, olej, mléko, prášek do pečiva a citronovou kůru. Nakonec zlehka zapracujte sníh. Rozetřete na plech vyložený papírem a pečte 25–30 minut na 180 °C. Nechte vychladnout.
  • Kakaové těsto: Stejným způsobem připravte druhý plát, do žloutkové směsi přidejte kakao a rum. Upečte na 180 °C 25–30 minut. Nechte vychladnout.
  • Úprava plátů a drobenka: Okraje obou plátů zarovnejte. Odkrojky každého plátu zvlášť rozmixujte na jemné drobečky (světlé a kakaové zvlášť).
  • Skládání: Každý plát podélně rozřízněte napůl (celkem 4 díly). Na podnos dejte světlý díl, potřete krémem, přiložte kakaový díl, znovu krém — a opakujte i s druhou dvojicí. Povrch i boky potřete zbytkem krému.
  • Dekor a chlazení: Boky obsypte kakaovou drobenkou. Na vrchu vyznačte pruhy cca 5 cm a střídavě nasypte světlou a kakaovou drobenku. Chlaďte min. 2 hodiny, pak krájejte.

Počet porcí: 10

Celková doba přípravy: aktivně 60–70 minut + pečení 50–60 minut + chlazení 2 hodiny (celkem cca 3,5 hodiny)

Závěr

Koláč je vláčný, drží tvar a díky dvoubarevnému posypu vypadá skvěle i na slavnostním stole. Nejlepší je po odležení do druhého dne, kdy se chutě dokonale propojí.