Dvojctihodné koláče plněné tvarohem a povidly s křupavou drobenkou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 145 minut
Jan, 15. 07. 2025

Tyto nadýchané kynuté koláče s dvojím náplňovým potěšením – jemným tvarohovým krémem a domácími povidly – patří k osvědčeným klasikám české domácí cukrařiny. Díky dvojímu kynutí a jemné drobence jsou dokonalou pochoutkou k odpolední kávě i stylovým dezertem pro hosty.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na potření:

Na tvarohovou náplň:

Dále:

drobenka (hladká mouka + cukr + změklé máslo v poměru 3:2:2)

Postup přípravy

  • Příprava kvásku V hrnečku smíchejte 50 ml vlažného mléka s droždím, lžičkou cukru a lžící hladké mouky. Nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  • Vypracování těsta V míse smíchejte oba druhy mouky se solí a zbytkem cukru. Přilijte kvásek, zbytek mléka, olej a žloutky. Vypracujte hladké, nelepivé těsto (5–7 minut robotem nebo ručně). Přikryjte utěrkou a nechte kynout 60 minut.
  • Příprava tvarohové náplně V misce utřete tvaroh s cukrem, citronovou kůrou a rumem do hladkého krému.
  • Tvarování koláčů Vykynuté těsto rozdělte na 12–15 stejných bochánků. Pod fólií je nechte 10 minut odpočinout. Každý bochánek rozválejte na placičku, do středu dejte lžíci tvarohové náplně a lžíci povidel. Okraje přehněte dolů – spojem dolů – a zploštěte do tvaru koláče.
  • Druhé kynutí Koláče položte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte 30 minut kynout.
  • Potření, zdobení a pečení Troubu předehřejte na 170 °C. Koláče potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a pečte 25 minut dozlatova.
  • Dokončení Horké koláče přeneste na mřížku, zakápněte rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout.

Celková doba přípravy

  • Příprava kvásku a těsta: 15 min

  • První kynutí: 60 min

  • Tvarování, plnění a druhé kynutí: 40 min

  • Pečení a dokončení: 30 min

  • Celkem: cca 2 hodiny 25 min

Závěr receptu

Dvojctihodné koláče spojují vláčné kynuté těsto, bohatou tvarohovou náplň a šťavnatá povidla v jednom kusu. Díky dvojímu kynutí a křupavé drobence jsou zakončeny dokonalou texturou. Připravte si je, až budete chtít rodinu potěšit domácím dezertem zcela podle vlastní chuti.