Dunajské vlny – tradiční recept na vláčný koláč s čokoládou a čerešněmi

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 24 porcí
  • 75 minut
Jan, 20. 05. 2025

Dunajské vlny patří mezi klasické vrstvené dezerty, které okouzlí nejen vzhledem, ale především dokonalým spojením chutí. Jemné dvoubarevné těsto, šťavnaté višně nebo čerešně, krém z vanilkového pudinku a čokoládová poleva vytváří neodolatelnou kombinaci, kterou si oblíbily celé generace.

Pro 24 porcí

Ingredience

Těsto:

Krém:

Poleva:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce, poté mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Těsto rozdělte na poloviny – do jedné přimíchejte kakao. Světlé těsto rozetřete na plech s pečicím papírem, na něj kakaové. Navrch rovnoměrně rozložte čerešně nebo višně. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–30 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Krém: Uvařte pudink z mléka, cukru a prášku, nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Po částech přidávejte vychladlý pudink a dobře promíchejte. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
  • Poleva: Čokoládu rozpusťte s olejem ve vodní lázni. Nalijte a rozetřete na vrstvu krému. Koláč dejte ztuhnout do lednice alespoň na 3–4 hodiny, ideálně přes noc.

Postup

Celková doba přípravy: cca 75 minut

Počet porcí: 24

Závěr

Dunajské vlny jsou dokonalým dezertem pro slavnostní příležitosti i běžné rodinné chvíle. Spojení vláčného korpusu, ovocné šťavnatosti a krémové jemnosti zaručuje, že nezůstane jediný kousek. Navíc se dobře krájí a skvěle se skladuje v chladu několik dní. Pokud máte rádi retro recepty, tenhle by ve vaší sbírce rozhodně neměl chybět.