Dunajské vlny s jahodami a bílou čokoládou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 75 minut
Jan, 30. 09. 2025

Tento dezert kombinuje klasické vrstvy světlého a kakaového těsta s krémem, ovocem a jemnou čokoládovou polevou. Jahody a bílá čokoláda dodají tradičnímu receptu svěžest a lehkost. Výsledek je efektní, chutný a vhodný pro slavnostní příležitosti i rodinné posezení.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na korpus / těsto:

Na krém:

Na jahodovou vrstvu:

Na čokoládovou polevu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Postupně přidávejte olej a mléko, vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Těsto rozdělte na dvě části – jednu ponechte světlou, druhou obohaťte o kakao.
  • Pečení korpusu: Do formy nalijte nejprve světlé těsto, poté kakaové. Na povrch poklaďte jahody (vytlačené z přebytečné šťávy). Pečte v předehřáté troubě při cca 180 °C, dokud korpus nevyjde suchý na špejli.
  • Krém: V mléce uvařte pudink podle návodu s přídavkem cukru. Nechte vychladnout s potravinářskou fólií nasazenou těsně na povrch, aby nevznikl škraloup. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte vychladlý pudink.
  • Složení dezertu: Vyklopený a vychladlý základ potřete krémem. Na krém rozložte zbývající jahody, pokud máte.
  • Poleva: Bílou čokoládu rozpustíte se smetanou ve vodní lázni. Polevu nalijte na vrch dezertu a nechte ztuhnout.
  • Chlazení a podávání: Nechte koláč dobře vychladnout v lednici, aby vrstvy zpevnily, a pak krájejte na řezy.

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy (včetně pečení a chlazení): cca 1 hodina 15 minut

  • Počet porcí: cca 12

Závěr

Dunajské vlny s jahodami a bílou čokoládou jsou elegantní dezert, který spojuje klasiku s jemností ovoce a sladké čokolády. Skvěle vynikne při slavnostním stolování nebo jako sladká tečka po nedělním obědě. Pokud chcete experimentovat, můžete část jahod nahradit jiným sezonním ovocem nebo část krému ochutit trochou citronové šťávy či nastrouhané kůry. Každý řez potěší oko i chuťové buňky.