Drobenkový koláč s vanilkovým pudinkem a meruňkami recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 60 minut
Jan, 28. 05. 2025

Objevte, jak snadno vykouzlíte lahodný koláč, který spojuje jemný vanilkový pudink, šťavnaté meruňky a křupavou drobenku. Tento dezert je perfektní volbou pro letní dny, rodinné oslavy i jako osvěžující zakončení hostiny.

Pro 20 porcí

Ingredience

Drobenka:

Ovoce:

Pudink:

Postup přípravy

  • Příprava plechu a trouby: Vymažte plech máslem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzduch 160 °C).
  • Drobenka: Ve velké míse rukama nebo stěrkou promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce a máslo do hrubé drobivé konzistence.
  • Pudink: V hrnci přiveďte k varu 900 ml mléka s cukrem. Zbylých 100 ml mírně ochlazeného mléka rozmíchejte s pudinkovými prášky a za stálého míchání vlijte do vroucího mléka. Vařte 2–3 minuty do zhoustnutí.
  • Vrstvení: Na plech nasypejte přibližně 2/3 drobenky a lehce uhladťe. Přelijte horkým pudinkem. Meruňky rozmačkejte vidličkou (nebo rozdělte na poloviny) a hustě je rozložte na pudink. Posypejte zbytkem drobenky.
  • Pečení: Pečte 45–50 minut dozlatova. Po upečení nechte koláč vychladnout na plechu.
  • Odpočinek: Nejlépe přes noc (minimálně 4 hodiny) nechte koláč v chladu pod fólií, aby ztuhla drobenka a chutě se propojily.
  • Servírování: Ostrým nožem nakrájejte na 20 – 24 porcí a podávejte vychlazené.

Časová náročnost a počet porcí

  • Příprava drobenky a pudinku: 20 min

  • Vrstvení a pečení: 50 min

  • Chlazení a odpočinek: min. 4 h (ideálně přes noc)

  • Celkově: cca 5 h 10 min (včetně chlazení)

  • Počet porcí: 20 – 24

Závěr

Drobenkový koláč s vanilkovým pudinkem a meruňkami nabízí kontrast jemného pudinku, osvěžujících meruněk a křupavé drobenky. Díky jednoduchému postupu a variabilitě ovoce si tento dezert můžete přizpůsobit svým chutím a vždy připravit působivou sladkou tečku.