Domácí věnečky s vanilkovým krémem a polevou – tradiční recept jako od babičky

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 90 minut
Jan, 13. 05. 2025

Nejlepší recept na vláčné odpalované těsto, jemnou krémovou náplň a klasickou rumovou polevu

Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi nejoblíbenější dezerty české cukrařiny. Jemné těsto, lehký vanilkový krém a lesklá poleva tvoří dokonalou kombinaci, která nikdy nezklame. Tento recept vychází z tradiční domácí verze, jakou si pamatujeme z dětství – bez zbytečných přísad, jen poctivá chuť a trocha trpělivosti. Hodí se ke slavnostní příležitosti i k odpolední kávě.

Pro 20 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Odpalované těsto Do hrnce nalijte vodu, přidejte heru a špetku soli. Přiveďte k varu, aby se tuk zcela rozpustil. Přisypte mouku a energicky míchejte, dokud se těsto neodděluje od stěn a nevytvoří hladkou hmotu. Nechte zcela vychladnout. Do studeného těsta postupně zašlehejte vejce – jedno po druhém – až vznikne hladké, polotuhé těsto.
  • Tvarování a pečení Připravené těsto přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem tvořte věnečky. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Troubu během pečení neotvírejte, jinak věnečky spadnou. Nechte vychladnout.
  • Krémová náplň Uvařte klasický vanilkový pudink v mléce a nechte vychladnout. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do pěny a postupně přidávejte vychladlý pudink. Vznikne hladký krém.
  • Poleva Omegu, mléko a rum rozehřejte na mírném ohni. Odstavte a vmíchejte moučkový cukr. Míchejte do hladka.
  • Sestavení věnečků Věnečky rozřízněte, naplňte připraveným krémem a zaklopte. Vrchní část potřete polevou nebo ji jemně přelijte lžící.

Celková doba přípravy: cca 90 minut

Počet porcí: cca 20 věnečků

Závěr

Domácí věnečky jsou symbolem poctivé české cukrařiny. Když si je připravíte sami, přesně víte, co jíte – a výsledek stojí za to. Lehoučké těsto, jemný krém a výrazná poleva vytváří harmonii chutí, která nikdy nezklame. Vyzkoušejte tento recept a potěšte svou rodinu i hosty.