Domácí věnečky s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou s mascarpone recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 120 minut
Jan, 22. 09. 2025

Nadýchané odpalované věnečky, hedvábný pudinkovo-máslový krém a lehká šlehačka s mascarpone. Slavnostní dezert, který vypadá profesionálně, ale zvládnete ho doma krok za krokem. Skvělá volba na rodinné oslavy i nedělní kávu. 

Pro 8 porcí

Ingredience

Na věnečky:

Na krém:

Na šlehačku s mascarpone:

Na polevu:

Postup přípravy

  • Odpalované těsto (věnečky): Vodu se špetkou soli přiveďte k varu, přidejte máslo a nechte rozpustit. Vsypte mouku a míchejte, až se těsto spojí a na dně se začne dělat bílý povlak. Odstavte, nechte zchladnout na vlažno a po jednom zašlehejte vejce do hladkého těsta. Stříkejte na plech s pečicím papírem do tvaru věnečků. Pečte 15 minut při 200 °C, potom snižte na 180 °C a dopékejte dozlatova. Během pečení troubu neotevírejte.
  • Pudinkovo-máslový krém: Z mléka, cukru, vanilkového cukru, rumu a pudinkových prášků uvařte hustý pudink. Zakryjte fólií „na dotek“ a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do studeného pudinku zašlehejte změklé máslo do hladkého krému.
  • Šlehačka s mascarpone: Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem. Zvlášť ušlehejte smetanu se ztužovačem a jemně spojte s mascarpone do nadýchaného krému.
  • Citrusová poleva: Smíchejte citronovou šťávu, moučkový cukr a trochu rumu do hustší polevy.
  • Dokončení: Vychladlé věnečky rozkrojte, naplňte pudinkovo-máslovým krémem, navrch nastříkejte šlehačku s mascarpone, přiklopte a povrch přelijte polevou. Nechte krátce vychladit.

Celková doba přípravy

cca 2 hodiny (včetně pečení a chladnutí)

Počet porcí

cca 14–16 věnečků (zhruba 8 porcí)

Závěr

Domácí věnečky s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou s mascarpone jsou dezertem, který se vyplatí připravit. Nadýchané těsto, plná vanilková chuť a jemná smetanová tečka zaručí, že z talíře zmizí jako první. Hodí se na svátky, oslavy i „jen tak“ k dobré kávě – a pokaždé udělají dojem.