Domácí vaječný likér s okouzlující chutí recept

Ingredience

  • 8 vaječných žloutků
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany
  • 240 g cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo vanilkové aroma)
  • 500 ml bílého rumu (může být i brandy)
6x
0 Kcal
00:00
Střední

Postup přípravy

  1. Nejprve si do mísy oddělíme žloutky od bílků. Bílky si můžeme nechat na přípravu jiných pokrmů, jelikož v tomto receptu využijeme pouze žloutky. K žloutkem přidáme cukr a šleháme, dokud nevytvoříme nadýchanou a hutnou směs. Po několika minutách by se nám měl vytvořit hladký krém, cukr by měl být zcela rozpuštěn.
  2. Během šlehání žloutků (můžeme je nechat šlehat iv kuchyňském robotu) bychom už měli mít přichystané mléko se šlehačkovou smetanou v hrnci. Necháme je vařit na malém plameni a přidáme k nim vnitřek z vanilkového lusku. Občas trošku promícháme ale necháme mléko a smetanu, aby se postupně zahřívaly.
  3. Když vidíme, že nám bude mléko a smetana už už vřít, ihned sporák vypneme a odstavíme od zdroje tepla. Promícháme a pomaličku vylijeme k vyšlehané krému ze žloutků z cukru. Děláme to za stálého šlehání, které však stáhneme na nižší otáčky. Ještě trošku šleháme na nízké rychlosti a potom, když jsou ingredience propojeny vylijeme vše do hrnce, kde se vařilo mléko. Směs by měla být řídká.
  4. Za stálého míchání (ideálně s kuchyňskou metličkou) směs na malém plameni vaříme přibližně 10 minut, respektive pokud trošku nezhoustne. Je důležité ji stále míchat, protože by se nám mohli udělat hrudky. Následně odstavíme ze sporáku a ještě pár minut mícháme. Na závěr můžeme přidat bílý rum nebo brandy a znovu pár minut mícháme. Pak můžeme hotový vaječný likér nalít do připravených lahví a skladujeme v chladu. Je dobré nechat vaječný likér odstát alespoň tři dny, až potom ho konzumovat.
  5. Za stálého míchání (ideálně s kuchyňskou metličkou) směs na malém plameni vaříme přibližně 10 minut, respektive pokud trošku nezhoustne. Je důležité ji stále míchat, protože by se nám mohli udělat hrudky. Následně odstavíme ze sporáku a ještě pár minut mícháme. Na závěr můžeme přidat bílý rum nebo brandy a znovu pár minut mícháme. Pak můžeme hotový vaječný likér nalít do připravených lahví a skladujeme v chladu. Je dobré nechat vaječný likér odstát alespoň tři dny, až potom ho konzumovat. Za stálého míchání (ideálně s kuchyňskou metličkou) směs na malém plameni vaříme přibližně 10 minut, respektive pokud trošku nezhoustne. Je důležité ji stále míchat, protože by se nám mohli udělat hrudky.
  6. Následně odstavíme ze sporáku a ještě pár minut mícháme. Na závěr můžeme přidat bílý rum nebo brandy a znovu pár minut mícháme. Pak můžeme hotový vaječný likér nalít do připravených lahví a skladujeme v chladu. Je dobré nechat vaječný likér odstát alespoň tři dny, až potom ho konzumovat. Pak můžeme hotový vaječný likér nalít do připravených lahví a skladujeme v chladu. Je dobré nechat vaječný likér odstát alespoň tři dny, až potom ho konzumovat. Pak můžeme hotový vaječný likér nalít do připravených lahví a skladujeme v chladu. Je dobré nechat vaječný likér odstát alespoň tři dny, až potom ho konzumovat.
  7. Pokud se bojíte, aby se vám směs nesrazila, můžete nejprve vyšlehat žloutky s cukrem ve vodní lázni a následně k nim přidat horké mléko se smetanou a ještě chvíli míchat. Pokud se vám směs během připravování trošku srazila, nemusíte ji vylévat. Není to žádná katastrofa. Stačí ji jen přecedit přes síto a následně nalévat do lahví. Likér nevyužijete jen jako lahodný nápoj, můžete jím polít palačinky (samozřejmě, pokud nejsou určeny dětem), přidávat ho do krémů zákusků nebo jím polít korpus, který bude skvěle šťavnatý. Hodí se i do smetanovo-zmrzlinových pohárů nebo do kávy.