Chléb vydrží vláčný i několik dní a dá se výborně krájet. Skvěle se hodí na snídaně, sendviče nebo zapékané tousty. Můžeš ho i zamrazit a vytahovat podle potřeby.
Domácí toustový chléb recept
- Snadné na přípravu
- 1 porce
- 0 minut
Domácí toustový chléb je nečekaně jednoduchý na přípravu a výsledkem je krásně nadýchaný, jemný bochník, který chutná mnohem lépe než ten z obchodu. Perfektní na snídaně, sendviče i zapékání – a navíc bez zbytečných přísad.
Pro 1 porce
Ingredience
Video návod

Postup přípravy
- Do misky nalij trochu vlažného mléka (z celkového množství), přidej lžičku cukru a drolené droždí. Nech na teplém místě 10 minut vzejít.
- Do větší mísy prosej hladkou mouku, přidej sůl, zbytek mléka, vzešlý kvásek a nakonec měkké máslo. Vypracuj hladké, pružné těsto – buď ručně, nebo v robotu. Trvá to asi 10 minut.
- Těsto zakryj utěrkou a nech kynout na teplém místě zhruba 60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál, vytvaruj váleček a vlož ho do vymazané chlebové formy (cca 30×10 cm). Můžeš ho nahoře jemně potřít rozšlehaným vejcem, aby měl po upečení krásně zlatou kůrku.
- Ve formě nech těsto ještě 20–30 minut dokynout.
- Troubu předehřej na 180 °C. Chléb peč asi 35 minut, dozlatova. Po upečení ho vyklop z formy a nech vychladnout na mřížce.