Domácí štrúdl ze zakysané smetany – jemné těsto a dvě náplně bez kynutí recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 125 minut
Jan, 30. 07. 2025

Hledáte rychlý a snadný recept na domácí štrúdl, který vás překvapí svou křehkostí a vláčností? Toto těsto ze zakysané smetany nevyžaduje kynutí, a přesto je po upečení krásně nadýchané a křupavé. Navíc můžete vybrat, zda jej naplníte klasickou jablečnou směsí, nebo krémově tvarohovou náplní.

Pro 8 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Jablečná náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta V míse smíchejte hladkou mouku (150 g), změklé máslo a zakysanou smetanu. Vypracujte hladké nelepivé těsto, dle potřeby přisypte zbývající mouku. Těsto zabalte do fólie a dejte na 1 h do lednice (nebo na 20 min do mrazáku).
  • Příprava náplní Tvarohová: smíchejte tvaroh, vanilkový a moučkový cukr, přidejte rozinky. Jablečná: nastrouhaná jablka promíchejte se skořicovým cukrem a mletými ořechy.
  • Tvarování štrúdlů Rozdělte vychladlé těsto na 2 díly. Oba díly vyválejte na pomoučněném vále na obdélníky. Na první plát rozetřete tvarohovou náplň, na druhý jablečnou. Okraje těsta přehněte dovnitř a stočte do rolády. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečení Povrch potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C 15 min, poté snižte na 160 °C a dopečte 30 min dozlatova.
  • Dokončení Po vytažení nechte chvíli vychladnout, poté nakrájejte a můžete posypat moučkovým cukrem.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta: 10 min

  • Chlazení těsta: 60 min (nebo 20 min v mrazáku)

  • Příprava náplní: 10 min

  • Tvarování a plnění: 10 min

  • Pečení: 45 min

  • Celkem: ~2 h 5 min

Počet porcí

  • 2 větší štrúdly ⇒ cca 8–10 porcí

Závěr

Tento štrúdl ze zakysané smetany je důkazem, že skvělé pečivo nemusí vyžadovat dlouhé kynutí. Díky dvěma variantám náplně uspokojíte milovníky ovoce i krémových dezertů. Podávejte ještě vlažný ke kávě nebo čaji – a nezapomeňte recept sdílet s přáteli!