Domácí smetanový sýr z mléka, jogurtu a citronu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 14 minut
Jan, 18. 09. 2025

Jak vyrobit rychlý domácí sýr bez syřidla? Stačí litr čerstvého mléka, bílý jogurt a citron. Postup je jednoduchý, výsledek krémový a jemný – skvělý na pečivo, do pomazánek i salátů.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • Zahřejte mléko s jogurtem Mléko vlijte do hrnce, metličkou rozmíchejte jogurt. Pomalu zahřívejte na 40–45 °C (nesmí vřít).
  • Okyselte citronem Sejměte z plotny, vmíchejte citronovou šťávu a už nemíchejte. Nechte stát 30–60 minut, až se oddělí nažloutlá syrovátka a vločky tvarohu.
  • Sceďte Cedník vyložte plátýnkem nad mísu a jemně přelijte. Nechte odkapat 1–2 hodiny podle požadované konzistence. Pro mazlavý sýr stačí cca 45–60 minut, pro pevnější klidně 2–3 hodiny.
  • Osolte a dotvarujte Přesuňte sýr do misky, případně lehce osolte a promíchejte. Chcete-li bochánek, zatěžkejte v plátýnku a nechte ještě chvíli vykapat.
  • Uložte Dejte do uzavíratelné dózy a skladujte v lednici. Spotřebujte do 3–4 dnů.

Počet porcí 4 (výnos cca 250–300 g sýra)

Celková doba přípravy cca 2 hodiny (z toho práce 15 minut)

Tipy a poznámky:

  • Nejlépe funguje nepasterované nebo pasterované čerstvé mléko, nikoli UHT.

  • Nemáte teploměr? Zahřejte na „teplo do ruky“ – hrnec udržíte položenou dlaní 3–4 vteřiny.

  • Dochucení: pažitka, česnek, hrubý pepř, bylinky, drcený kmín.

  • Syrovátku nevyhazujte – hodí se do těsta na chléb, lívance nebo do smoothie.

Závěr:

Domácí smetanový sýr z mléka, jogurtu a citronu je levný, rychlý a bez speciálních pomůcek. Díky jednoduchému sražení získáte čistou mléčnou chuť a konzistenci, kterou si přizpůsobíte délkou cezení. Skvěle poslouží jako základ pomazánek i jako jemná náplň do slaných wrapů.