Počet porcí 4 (výnos cca 250–300 g sýra)
Celková doba přípravy cca 2 hodiny (z toho práce 15 minut)
Tipy a poznámky:
-
Nejlépe funguje nepasterované nebo pasterované čerstvé mléko, nikoli UHT.
-
Nemáte teploměr? Zahřejte na „teplo do ruky“ – hrnec udržíte položenou dlaní 3–4 vteřiny.
-
Dochucení: pažitka, česnek, hrubý pepř, bylinky, drcený kmín.
-
Syrovátku nevyhazujte – hodí se do těsta na chléb, lívance nebo do smoothie.
Závěr:
Domácí smetanový sýr z mléka, jogurtu a citronu je levný, rychlý a bez speciálních pomůcek. Díky jednoduchému sražení získáte čistou mléčnou chuť a konzistenci, kterou si přizpůsobíte délkou cezení. Skvěle poslouží jako základ pomazánek i jako jemná náplň do slaných wrapů.