Domácí směs na guláše, omáčky i pizzu – bez vaření a zavařování, připravená za pár minut recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 30 minut
Jan, 12. 08. 2025

Rychlý základ z rajčat a česneku bez vaření a zavařování. Jen 3 suroviny, přesný postup, výtěžnost, časy a tipy na skladování. Skvělé do gulášů, omáček, marinád i na pizzu.

Když chcete „vytáhnout ze spíže“ něco, co nakopne chuť gulášů, omáček i pizzy, tahle syrová rajčatovo-česneková směs je poklad. Žádné vaření ani zavařování – jen rozmixovat, naplnit do sterilních sklenic a uložit do chladu. Sůl spolu s česnekem směs stabilizují a vy získáte univerzální základ, který výrazně zkrátí čas vaření ve všední den.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava a mletí Rajčata omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtiny. Česnek oloupejte. Vše umelete na mlýnku na maso nebo rozmixujete dohladka (mixer/robot). Vmíchejte sůl a dobře promíchejte.
  • Sklenice Připravte sterilní sklenice a víčka (vyvařit 10 min, nebo sterilizovat v troubě/mikrovlnce). Horkovzdorné sklenice naplňte směsí až po hrdlo, okraje otřete dočista a pevně uzavřete.
  • Skladování Uložte do chladné a temné spíže/komory. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 7–10 dnů.

Jak směs používat

  • Guláš/dušená masa: 2–4 lžíce na 4 porce, přidat na začátku dušení.

  • Rajčatové omáčky: základ na těstoviny – orestovat cibuli, vmíchat 3–5 lžic směsi, provonět, podlít a krátce provařit.

  • Pizza omáčka: 2–3 lžíce promíchat s oreganem/bazalkou a kapkou olivového oleje, rozetřít na korpus.

  • Marinády: smíchat s olejem, bylinkami a paprikou/pepřem.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 10–15 min

  • Mletí/mixování a plnění: 15–20 min

  • Sterilizace sklenic: 10 min (současně)

  • Celkem: cca 30–40 minut

Počet sklenic / výtěžnost

  • cca 6–7 sklenic po 300 ml (podle šťavnatosti rajčat)

Závěr

Univerzální rajčatovo-česneková směs je skvělá zkratka k výrazné chuti – v guláši, omáčkách i na pizze. Důsledně dbejte na čistotu a sterilní sklenice; po otevření skladujte v lednici. Máte kyselost rádi vyšší? Přidejte kapku octa či citronu při vaření pokrmu. Jakmile směs vyzkoušíte, rychle se zařadí mezi stálice vaší spíže.