Domácí rajčatová omáčka na těstoviny, pizzu i maso – jednoduchá, voňavá a univerzální recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 75 minut
Jan, 11. 08. 2025

Jednoduchá domácí rajčatová omáčka z rajčat, paprik a bylinek. Přesné ingredience, postup krok za krokem, celkový čas přípravy a počet porcí. Skvělá na těstoviny, pizzu i k masu.

Když chcete mít „základ“ na všechno – těstoviny, pizzu, pečené kuře i grilované maso – tahle rajčatová omáčka je sázka na jistotu. Vaří se z čerstvých rajčat, dvou druhů paprik, česneku a petrželky. Ocet a olivový olej vybalancují sladkost rajčat, výsledkem je plná, lehce pikantní chuť. Uvařte větší dávku a část zavařte do sklenic – budete připraveni kdykoli.

Pro 8 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Rozmixování rajčat Rajčata omyjte, nakrájejte na kusy a rozmixujte dohladka (tyčový mixér/robot).
  • Základ omáčky Do velkého hrnce nalijte olivový olej a ocet, přiveďte k varu. Přilijte rozmixovaná rajčata, promíchejte a vařte 35–40 minut na středním plameni, občas zamíchejte.
  • Zelenina a bylinky Mezitím nakrájejte červenou i zelenou papriku na malé kostičky. Do hrnce přidejte papriky, prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a sůl. Podle chuti přidejte pepř či špetku cukru. Vařte dalších 15 minut, aby omáčka zhoustla a chutě se propojily.
  • Plnění do sklenic (volitelně – zavaření) Připravte si sterilní sklenice a víčka (vyvařit 10 min, nebo v troubě 110 °C 10–15 min). Horkou omáčku nalijte do sklenic až po okraj, okraje očistěte, pevně uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu. Otevřenou omáčku v lednici spotřebujte do 3–4 dnů; lze i mrazit po porcích.

Celková doba přípravy

  • Příprava surovin: 15–20 min

  • Vaření: 50–55 min

  • Plnění do sklenic (volitelně): 10 min

  • Celkem: cca 1 h 15 min – 1 h 30 min

Počet porcí

8 porcí (cca 2,5–3 litry omáčky podle hustoty)

Závěr

Univerzální rajčatová omáčka, která voní létem a funguje na stovky způsobů. Na těstovinách stačí jen doplnit parmezánem a bazalkou, na pizzu přidat oregáno, k masu dochutit čili a česnekem. Uvařte si zásobu do spíže – ušetří čas i večeře na poslední chvíli.