Domácí papriková pomazánka s česnekem: neodolatelná chuť na topinky i do omáček recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 7 porcí
  • 70 minut
Jan, 27. 08. 2025

Hledáte způsob, jak zužitkovat přebytky zahradních paprik a připravit si univerzální dochucovadlo na celý rok? Tahle pikantní papriková pomazánka z našich babiček je rychlá, levná a vydrží ve spíži až do příští sezóny.

Pro 7 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava surovin: Papriky omyjte, zbavte stopek i semínek. Česnek oloupejte, feferonky otrhejte od stopek.
  • Mletí zeleniny: Všechny očištěné suroviny pomelejte na masovém strojku (můžete použít i výkonný kuchyňský mixér, ale směs by měla zůstat lehce hrubší).
  • Dochucení základní směsi: K namleté zelenině přidejte protlak, ocet, sůl a cukr. Důkladně promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozptýlilo.
  • Balení do sklenic: Směs rozdělte do čistých, horkou vodou vymytých a osušených zavařovacích sklenic (≈ 200 ml). Nechte 1 cm volného prostoru pod hrdlem. Ihned pevně uzavřete novými víčky.
  • Sterilizace: Sklenice vložte do hrnce vyloženého utěrkou, zalijte vodou do ¾ výšky a zahřejte na 85 °C. Sterilizujte 25 minut, poté sklenice vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladování: Vychladlé sklenice přeneste do chladného a tmavého prostoru. Otevřenou pomazánku uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.

Celková doba přípravy:

  • Aktivní práce: 15 min

  • Sterilizace a chlazení: 25 min sterilizace + 30 min vychladnutí

  • Celkem: ≈ 70 min

Počet porcí:

  • Výnos zhruba 6–7 standardních skleniček (200 ml) – ideální zásoba pro běžnou domácnost.

Závěrečné tipy:

  • Varianta s rajčaty: Pokud použijete čerstvá rajčata místo protlaku, zvolte masitá (san marzano), spařte je, oloupejte a rozmixujte.

  • Míra pálivosti: Feferonky můžete nahradit chilli vločkami nebo naopak vynechat, připravíte tak jemnější verzi pro děti.

  • Více chutí: Přidejte lžičku uzené papriky či hrst čerstvých bylinek (oregano, bazalka) a pomazánku posunete do zcela nové, aromatické roviny.

Domácí papriková pomazánka se česnekem je skvělá na křupavé topinky, dochutí omáčky, lečo i těstoviny. Ať už ji otevřete v lednu nebo v červenci, připomene vám chuť léta a vlastní úrody.