Domácí omáčka z rajčat, paprik a lilku bez konzervantů recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 90 minut
Jan, 29. 09. 2025

Pokud chcete mít v zimě po ruce zdravou, aromatickou a poctivou omáčku, která se hodí k těstovinám, masu i zelenině, vyzkoušejte tuto domácí variantu. Kombinuje sladkost rajčat, jemnost paprik a výraznou chuť lilku – to vše bez chemických přísad.

Pro 6 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky (pro jemnější strukturu je můžete i oloupat). Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky, lilek na kostičky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
  • Restování a dušení V hlubokém hrnci rozehřejte olej, osmahněte cibuli s česnekem dozlatova. Přidejte papriky a lilek a krátce orestujte.
  • Spojení s rajčaty Vmíchejte rajčata, osolte, oslaďte, přidejte bylinky a trochu vody. Směs duste pod pokličkou asi 30–40 minut, dokud zelenina nezměkne a nepustí šťávu.
  • Úprava konzistence Podle potřeby směs rozmixujte nebo propasírujte do hladké omáčky. Dochutťe octem, případně ještě dosolte nebo doslaďte.
  • Plnění sklenic Horkou omáčku nalijte do čistých, sterilizovaných sklenic. Uzavřete víčky a sterilizujte 15–20 minut.
  • Skladování Sklenice nechte vychladnout dnem vzhůru a poté je uložte do chladu a tmy (spíž, sklep).

Čas přípravy a počet porcí

  • Celková doba přípravy: cca 1 hodina 30 minut

  • Výnos: asi 6 sklenic po 700 ml

Závěr

Tato domácí omáčka z rajčat, paprik a lilku je skvělým základem pro rychlé zimní vaření. Můžete ji použít k těstovinám, jako omáčku k masu nebo ji přidat do dušených pokrmů. Díky jednoduchému postupu a čistým ingrediencím získáte chutnou a zdravou zásobu na zimu.